Водещ очен лекар изнася лекция как да спасим зрението при глаукома

arhiv_008
В рамките на националната кампания, посветена на на Световната глаукомна седмица, водещият очен лекар д-р Станка Узунова ще изнесе на днес /11 март/ специализирана лекция за глаукомата. Инициативата е част от програмата на ежегодната кампания „Училище по глаукома“, с която се отбелязва Световната седмица за борба с глаукомата.
Събитието ще бъде на тема „Глаукомата – тихият крадец на зрение“, като сбирката е с начален час 14,30 в Дома на науката и техниката в Пловдив.
По време на лекциите на д-р Станка Узунова ще бъдат давани и полезни съвети за здравето на очите. Целта на мероприятието е пациентите да получат повече информация за заболяването глаукома, за да бъдат много по-мотивирани при провеждане на лечението. За останалите е важно да бъдат информирани кога е необходимо да посетят очен специалист, обясни Узунова.
Според специалисти в Пловдив болните от глаукома са вече над 7000, а в Пловдивска област – близо 9000 са с доказано такова заболяване.
Нека припомним, че по инициатива именно на д-р Узунова през 2009 година в Пловдив за първи път в България беше създадено и открито Училище по глаукома. Проведени бяха много срещи, на които пациентите получиха много информация за особеностите на заболяването глаукома, като те имаха възможност да задават своите въпроси.
Голяма чест за България е, че то бе включено в престижното издание „Ophthalmology Times Europe“.
Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване. Очните лекари препоръчват във възрастта след 50 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.
По данни на Националната глаукомна асоциация, близо 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват.
Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено, казват още от асоциацията.
Очните лекари препоръчват във възрастта след 50 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.
Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).
У нас събитията и инициативите по повод Световната седмица за борба с глаукомата се провеждат със съдействието и на Националната асоциация на пациентите с глаукома, която бе основана през миналата година. Целта е да се повиши осъзнаването на глаукомата като заболяване, какво причинява на зрението, как може да засегне всеки един от нас, как да се диагностицира и лекува.
Д-р Станка Узунова e доказан специалист по лечение на очни болести. Има над 10 следдипломни квалификации и обучения като повечето са свързани с развитието диагностицирането и терапията на глаукома. През последните няколко години е участвала в над 60 международни и световни симпозиуми, конференции и конгреси по офталмология в Европа, Азия и САЩ. Наскоро д-р Узунова се завърна от Лас Вегас, където участва в престижния Световен конгрес по лечение на очни болести, организиран от Американската академия по офталмология. Д-р Узунова е завършила медицина през 1991 година, има повече от 20-годишен стаж като офталмолог с подчертани професионални интереси в глаукома, сухо око, макулна дегенерация, контактна корекция и детско зрение. Работи в собствена практика от 2006 год. Членува в Български лекарски съюз, в Съюза на очните лекари в България, Национална глаукомна асоциация, Международно периметрично общество, Европейската глаукомна асоциация и Американската академия по офталмология. Тя е сертифициран обучител на глаукомни пациенти от Prevent blindness America от 2015 година.

Related posts

Leave a Comment