Луксозен „Национален указател“ разказва за Асеновград

Община Асеновград бе представена в най-новия „Национален указател“, събрал в себе си през 2021 г. множество истории за бизнеси и градове от различни сфери на живота. Четивото включва и немалко снимки, илюстриращи нагледно обичаите, останали живи и предавани през поколенията от някогашен Станимака.

В луксозния каталог градът на виното и булките е обрисуван още като „Малкият Йерусалим“. Указателят включва в себе си разказ за ръководството на Асеновград, начело с кмета доктор Христо Грудев, за манастирите и църквите, за туризма и ритуалите, характерни единствено за асеновгадския край. Описано е как протичат Празникът на града, приет да се провежда във всяка последна неделя от месец май, и конкурсът „Най-добро домашно вино“. Включени са и разкази за традиционните народни борби, известни като „пехливански“, в които млади бойци се борят за спечелването на 100-килограмов овен. Представени са походът поклонение до Мулдавски манастир „Света Петка“, където стотици се покланят пред паметта на Васил Левски. Разказва се за рокерското мото шествие на 22-ри март, за литийното шествие на чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до местността „Клувията“ и за празника Преполовение. Посочени са и къде в Асеновград всеки турист може да се запознае с миналото на града и кои са средищата на културния живот в града.

И още – отделен е кът за описание на обичая „Калиница“, за избора на почетни граждани на града и за начините на информиране на населението. Не на последно място са поставени туризмът и забележителностите. Начело с Асеновата крепост, каталогът разказва и за пещера „Добростански бисер“, за феномена „Караджов камък“ и за скалното светилище „Беланташ“.

Related posts

Leave a Comment