Български и украински художници сътвориха „Мирна територия“, призовават за мир и толерантност

Иновативна международна артистична резиденция, в която бе подредена обща изложба и представени богата музикална програма, уъркшоп и пърформанс, сътвориха група млади амбициозни български и украински художници. Съвместната инициатива бе наречена „Мирна територия“, трая цяла седмица в старозагорското село Гранит, община Братя Даскалови и имаше за цел да пропагандира мира и толерантността чрез изкуството.
В програмата бе включена и дискусии в къщата-музей на знаменития български художник Златю Бояджиев и Общинската художествена галерия „Минчо Кацаров” в Брезово.
В международната арт резиденция „Мирна територия“ творците имаха задача по нестандаратен начин, чрез изкуството, да изразят вечно противопоставящите се понятия – войната и мира, насилието и толерантността.
По време на съвместната инициатива между млади българските и украински художници се проведе и тематичен уъркшоп „Изкуството и културата като нишката на Ариадна за излизане от вечните лабиринти на насилието“. Той продължи с интересни арт-дискусии, в които участници и експерти бистриха проблемите на съвременното изкуство и изразните средства, с които си служат творците за изразят войната и мира, насилието и толерантността.
„Вечното стълкновение на мира и войната, на толерантността и насилието е тема, чиято важност няма нужда да бъде обосновавана. , коментира ръководителят на проекта Сребрина Цветкова – изпълнителен директор на Сдружение „Магна Силва“.  – Изграждането и поддържането на култура на мира е общо предизвикателство. Но не трябва ли първо да постигнем своя вътрешен мир? Външният мир задължително преминава през мира в самите нас. Тези трудни вечни въпроси бяха интерпретирани от творци от България и Украйна , работещи в различни сфери на изящните изкуства – програмата беше изключително наситена с уъркшоп, кръгли маси и дискусии, както и творчески процес, в който всеки от участниците създаде две творби, които после обсъди с публиката, каза още ръководителят и автор на проекта Сребрина Цветкова.
Тя сподели още и историята за възникването на проекта: Нашето сдружение се преориентира да работи за каузата на мира и в подкрепа на бежанци от Украйна от самото начало на военния конфликт. В момента сдружението има друг проект, който изпълнява във втори дом – временния център за настаняване на бежанци във Пловдив.
Програмата продължи с мултижанров спектакъл на Боян Аврамов и младия художник и кларинетист Таньо Павлов, които успяха да развълнуват публиката.
Паралелно на творческия процес по създаване на творбите, по време на едноседмичната кампания, младият художник и кинодокументалист Осман Юсеинов създаде филм за участниците – за техните лични причини да се включат в проекта, емоциите, които преживява, методите им на работа при създаване на творбите Филмът ще бъде презентиран в рамките на следваща изложба по проекта през март 2023 година.
По време на арт събитието бе открита и изложба на участниците, на която присъства и председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.
След изложбата публика и участници разгледаха Музея на Мотиката в Гранит – дело на художника Тоню Цанев и посетиха неговото художническо ателие, посетиха най – старото дърво в България – вековния гранитския дъб и пооследната атракция – къщата, направена от естествени материали – глина и камъни и пермакултурната градина на Таньо Павлов – един от 7-те художника – участници в артистичната резиденция. На събитието присъстваха и бежанци от Украйна.
Сребрина Цветкова връчи сертификати на участниците в арт резиденцията и им благодари за усилията и за това, че са отворили и трансформирали своите емоции и са ги превърнали във въздействащи творби, пресъздаващи темата за войната и мира – така, както всеки един от тях го е почувствал.
Проектът се изпълнява от сдружение Магна Силва и читалище „Христо Ботев 1926“ – Гранит.
Подкрепен е от Министерство на културата по програма „Визуални изкуства“.

Related posts

Leave a Comment