Любослав Ангелов с Каберне Совиньон спечели приза за най-добър майстор на виното в Асеновград

Любослав Ангелов с вино сорт Каберне Совиньон спечели голямата награда за най-добър производител на вино в 30-ия конкурс за „Най-добро домашно вино, реколта 2021“, който се организира всяка година от община Асеновград.
Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев награди майсторите винари днес. Минути преди да обяви кои са най-добрите винопроизводители за реколта 2021 г., градоначалникът поздрави всички присъстващи с предстоящият празник Трифон Зарезан“.

„Традиционен празник за община Асеновград е Трифон Зарезан. На този ден ние се молим на Свети Трифон да дари с плодородие нашите земи, да родят здраво и хубаво грозде и нашите съграждани да произведат божественият еликсир, който всички ние с добри приятели и верни другари пием. Днес е 30 годишнината от началото на конкурса за най-добро домашно вино. Днес поканихме всички победители до сега, които естествено имат възможност да се отзоват, да ги почетем. Безпристрастното и професионално подготвено жури определи най-добрия винопроизводител за тази година. Всички производители на домашно вино допринасят и разнасят славата на нашата община, като община на лозари, винари и с това сме прочути в цяла България, а защо не и в цяла Европа. Благодаря за това че се отзовахте, благодаря на всички, които участваха в таз годишния конкурс. Всеки финалисти ще бъдат почетени и номинирани и догодина тези, които сега не успяха да спечелят ги каня и приканвам да опитат отново. Смятам, че догодина ще успеят. Честит празник на всички“.

Журито допусна до финала 17 вина. Отличеният като най-добрият винар в 30-ия конкурс за „Най-добро домашно вино, реколта 2021“ в Асеновград тази година – Любослав Ангелов е асеновгардчанин, а винопроизводството му е хоби. Неговото вино сорт Каберне Совиньон наистина бе класика, а производствому спечели в надпреварата сред 70 вина.
Освен кметът Грудев, награди връчваха също заместник-кметът по хуманитарните дейности инженер Петър Петров и председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев. Найден Найдев от Асеновград пък се нареди на второто място с Каберне Фран Х Мавруд. Трети във виненото състезание стана асеновградчанинът Димитър Вълчев с Мавруд. Победител в категорията „най-добро розе“ Николай Ангелов от с. Червен с вино Рубин – Розе. Ангел Драганов от с. Крумово с Мавруд зае първата позиция в категорията „Производител от населено място извън община Асеновград“. Второ и трето място тук е за Петко Прокопиев от Пловдив с Гренаш Ноар – розе и Рубин. С наградата „Изкуствено ароматизирани вина (Пелини) бе отличен Николай Ангелов от с. Червен. С наградата „Най-млад участник“ бе удостоен Любослав Ангелов на 30 г. от Асеновград, тя се връчва традиционно от „Ротари клуб“. Ресторант „Асеновец“ в Асеновград също традиционно връчва буре на „Най-възрастния винар“. Тази година това е Ангел Драганов на 63 г. от с. Крумово. Специалната награда „Никола Македонски“ на община Асеновград за „Най-добър домашен мавруд“ бе връчена на Димитър Вълчев от Асеновград. Всички майстори, достигнали до финала на конкурса, получиха грамоти и специални бъклици.

Ето кои бяха членовете на дегустационната комисия за конкурса за най-добро домашно вино реколта 2021г. – инж. Тодорка Стойчева – началник отдел на изпълнителна агенция по лозата и виното регионално звено Пловдив; инж. Георги Чорбаджаков – технолог; Гергана Царева – експерт спиртни напитки; инж. Георги Георгиев – технолог във „Винзавод“ АД в Асеновград; инж. Петър Бошнаков – технолог във „Винзавод“ АД в гр. Асеновград и Никола Кирков – представител на община Асеновград.

Related posts

Leave a Comment