ССК „Тракия – САГ“ научи над 8 000 деца да карат ски, чака от години финансиране от община Пловдив

Над 8 000 деца от региона и цялата страна са преминали успешно  първоначално обучение да карат много добре ски под ръководството елитни треньори и ски учители на пловдивския спортен ски клуб  „Тракия – САГ . Обучението се прави ежегодно през зимните месеци – от 8 години насам, от декември и до март, на ски пистите в местността Копривките и на хижа „Здравец“.
В този период от време средно между 900 и 1000 деца усвояват тънкостите в ски спорта, съобщава информационна агенция „Темпо Нюз“.
„Интерес има винаги, знаете, че ските са най-популярният зимен спорт не само у нас, но и по света. Независимо, че е доста скъп спорт, винаги е имало желаещи при нас, защото ние сме единственият лицензиран ски клуб в Пловдивска област, обяснява президентът на ССК „Тракия – САГ и главен треньор на клуба Лазар Моллов.
Доскоро той бе изпълнителен шеф на футболния „Локомотив“ (Пд), но заедно със спортно- техническия директор на „черно-белите“ Георги Иванов-Гонзо напуснаха клуба.

Сега Лазар Моллов, заедно със своята чаровна съпруга Лина са се отдали изцяло и единствено на своя клуб, който не крият, че са изградили и развили с голяма любов и професионализъм.
И двамата са завършили Национална спорта академия – треньорски профил, после са специализирали и спортен мениджмънт.
„Вече сме утвърден клуб, с авторитет и позиции.  В него работят двама висококвалифицирани треньори и трима ски учители, знаят ни отдавна, допълва Лина Моллова. – Търсят ни родители, директори на училища, по-голямата част от тях искат да ги включим в националната програма на Спортното министерство „Научи си да караш ски“. А това е една изключително полезна програма, уточнява още Моллова.
„Научи се да караш ски“ е много полезен социално насочен проект на Българската федерация по ски, Министерството на младежта и спорта и Регионалните управления по образование, а нашият клуб е дългогодишен техен партньор, допълва тя.
Ски клуб „Тракия – САГ от няколко години организира и развива успешно т.нар. „Ски -занималня“. Обикновено заниманията се провеждат през ваканцията и почивните дни.
Специален човек от клуба взима всяка сутрин децата с микробус от Пловдив, качва ги на Копривките в ски училището на клуба и там хлапетата прекарват целия ден. Тренират по специална методика на обучение, там се хранят, разтоварват, създават социални контакти.
„Много са доволни децата, а и техните родители. Целият ден са при нас, а вечерта си ги връщаме по къщите в Пловдив. И всичко това само за 75 лева, кота цената включва интензивно обучение, ски влек, пълна екипировка, хранене, методика, даже е много евтино. В София, на Витоша например цените за такова специализирано обучение са поне 3 пъти по високи“, обяснява Лина.

Приятен специфичен звън на мобилния й телефон за кратко прекъсва разговора ни. От чужбина я търси синът им Георги Моллов, бивш елитен национален състезател по ски алпийски дисциплини, сега треньор на представителния ни мъжки национален отбор на България. Звъни от австрийския зимен курорт Кицбюел, където най-добрите наши скиори са на подготвителен лагер, дни преди поредния старт в Австрия, валиден за Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

„Чуваме се с Жоро всеки ден, дори по няколко пъти на ден. Рядко си е в България, поне да си поприказваме. Как е, що е… Често си обменяме и мнения за тренировките, разни методики… Той много искаше да стане футболист, но от малък е по пистите и така лудо се запали по ските, ме му стана професия.  Много хора не знаят, но аз съм бил повече от 10 години професионален футболист, играл съм в „Локомотив“ (Пд) , „Академик“ (Сф), „Спартак“-Плевен, „Дунав“ – Русе и още няколко професионални отбора, признава Лазар –  Голямата ми страст обаче са ските, открай време… Бил съм национален състезател, водил съм наши юношески държавни селекции, но вместо да поема националния отбор на България, станах старши треньор на националния отбор на Македония по ски алпийски дисциплини.
Търсех ново предизвикателство. Исках да работя малко в чужбина, защото един чужденец да се докаже в чужда държава сред чужди си е наистина по-голямо предизвикателство. Винаги са предпочитал да ми е по-трудно, това ме държи буден, кара ме да мисля повече, прави ме по-стегнат, така човек се развива, споделя Лазар.

Моллов още не може да си обясни защо Община Пловдив не подпомага финансово по никакъв начин неговия Ски клуб „Тракия – САГ , както е при другите клубове.
„Направо не ми я побира главата тази истинска безумица. Община Пловдив продължава да пренебрегва нашия клуб и не ни подкрепя финансово по никакъв начин, както е при другите клубове. Колко пъти сме разговаряли – казват ми, че независимо че сме пловдивски клуб, ние развиваме своята дейност в друга община и така се заобикаля нашето финансиране. Ако така продължава, ще спрем да обучаваме деца от Пловдив и региона и ще учим на ски деца от Пазарджик, Смолян, Хасково, чиито общински управи са готови да ни подпомагат“, завършва Лазар Моллов.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА ОТ СНИМКИ

Related posts

Leave a Comment