Чудото на Хисаря: Римските терми церят и носят душевна наслада

Римските терми церят и носят душевна наслада. Древна легенда за вълшебната минерална вода в Хисаря възкръсна отново.  Вярвайки несъмнено в нея, десетки туристи топят ръцете си, пръскат лицата си, влизат  до колене  в  мраморните басейни на античните терми, разположени в сърцето на днешния град. Посетителите са убедени, че както и древните римляни, те също ще бъдат здрави през цялата година, ще получат изцеление и истинска душевна наслада, ако се докоснат до водата, в която са се топили хората, живели край термите в античността, пише Мarica.bg.

Римските терми в  Хисаря са наистина невероятна приказка, която връща посетителите 1700 години назад във времето, когато аристократи са прекарвали часове наред в баните, обливали са телата си с топла минерална вода, отдавали са се на приятни масажи с благовонни масла, полягвали са за релакс в красивите мраморни басейни, докато обсъждали важни обществени дела или просто  клюкарствали за живота в града.

Вече всеки турист, гост или жител на античния  град може да опита от насладите на древните срещу входен билет на минимална стойност. Римските терми в Хисаря са точно в центъра на днешния град. Те са на няколко метра от колонадата  в центъра на курорта и в непосредствена близост с водопийния павилион на парк „Момина сълза”. Вече 20 години директорът  на Археологическия музей в Хисаря доц. Митко Маждаров проучва термите и почти всяко лято вади от недрата на комплекса по някоя уникална находка, свидетелстваща за здравословния начин на живот, за навиците на благородните граждани на Диоклецианополис да посвещават част от времето си на релакс и развлечения с минерална вода. Римските терми, които са най-добре запазеният балнеокомплекс от тази епоха на Балканите, вече са туристическа атракция и славата им расте все повече.

Археологическите разкопки през есента на 2014 година разкриха добре запазена водопреносна система в римските бани в Хисаря. Съоръжението има тръби за топла и студена вода, които са останали непокътнати от времето – цели 17 века.  Запазена е и канализационната система. Това даде възможност по тръбите на античната баня да протече топла минерална вода от същия извор, от който съоръжението е било захранвано в онази далечна епоха. Красивите басейни  заблестяха на слънчевата светлина като огледала.

Дълга разходка край крепостната стена на Хисаря обещава докосването до други тайни на древните. Чудесна пешеходна алея следва цялата крепостна стена в продължение на 3227 метра. Ако човек си е поставил предизвикателството да  се натовари с крос, бързо ходене или само да се разходи, за да се любува  на внушителната крепост на Хисаря, алеята около нея е точното място. По трасето може да се кара и велосипед. Нощем крепостта също е много красива и загадъчна,  но изглежда съвсем различна. Художествено осветление разкрива формите по много различен начин.

Всъщност хисарското кале е най-добре запазената  укрепителна система от онази епоха в Европа. На места стената достига 12 метра, а прочутата порта Камилите, която води на юг, достига близо 14 метра.

Край нея има останки от казармени помещения на римските войници, от  християнска базилика, строена в първите векове след Христа. В древния римски град е имало десет християнски църкви. Разкрити и експонирани са три от тях.

Разходката в римската епоха може да включи и гробницата, в която е било положено тялото на римски воин.  До нея води живописна пътека отвъд крепостната стена. Прекрасна подова мозайка и  красива роза в една от нишите  показват високия естетически вкус на онова време пише още Мarica.bg.

 

Related posts

Leave a Comment