Община Асеновград ремонтира спортна зала „Асеновец“.

Община Асеновград планира ремонт на спортна зала „Асеновец“. Средствата, които ще се ползват за реализиране на плановете, са от отпуснатите за превенция и справяне с последствията от COVID-пандемията. Общата сума, определена от държавата за община Асеновград, е в размер на 1 330 000 лева. Средствата са отпуснати с постановление на Министерски съвет (МС). Сумата ще бъде разделена основно за четири направления, с решение на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса. От тези средства няма да бъдат пренясочвяни за болницата в града, тъй като през миналата година там бе инвестирано в изграждане на съвременно COVID-отделение и е достигнат максималният лимит. Отделно от това, с дарения на асеновградчани същото бе оборудвано с апаратура от най-висок клас. Така, МБАЛ – Асеновград е подсигурена за качествено лечение на заболели от коронавирус.
Заместник-кметът по строителството Стоян Димитров обясни пред медии в какво се обмисля да бъдат инвестирани получените финанси. Той уточни, че последната дума и решението как да се разпределят парите е на местния парламент, а предложението е на администрацията на Асеновград.
„На първо място, целта е да се осигурят места, на които хората да могат да спортуват и по този начин да подобряват здравето и тонуса си. Второ, пари ще бъдат отделени и за градските паркове, където жителите и гостите на Асеновград да могат да се разхождат на открито и да не се струпват в затворени пространства. Третото предложение е да се вложат средства и за трите детски градини, които останаха неремонтирани. Идеята е да се направят дворните им пространства, за да може децата да провеждат повече занятия на открито и да стоят по-кратко време вътре в сградите. „И четвъртото направление, което е неизбежно – ще бъдат инвестирани пари в обновяване и разширяване на новия гробищен парк в Асеновград“, обясни Димитров.
Заместник-кметът посочи, че конкретно за ремонта на Спортна зала „Асеновец“ са предвидени 670 000 лева. Те ще бъдат инвестирани за цялостното реновиране на сградата. Това включва демонтаж на всички покривни настилки, монтиране на нова 10-сантиметрова топлоизолация и мембранна изолация. Ще се постави и подходяща за тази конструкция хидроизолация така, че да не се получават течове. Предвижда се подмяна на вертикалните щрангове, които отвеждат водите от покрива и ще се постави нова гръмоотводна инсталация. Част от ремонта е цялостната подмяна на дограмата. Ремонтирани ще бъдат съблекалните и вътрешното пространство на залата. Специален кът ще бъде изграден и за спортистите по борба. Планирано е да се обособят две нива, като на второто ще има зала за карате ММА, киокошин и други бойни спортове.
„Преди около седмица бе проведена среща с треньори точно в тази зала. Вторият етаж от сградата също ще бъде отремонтиран, като бившата зала по борба ще бъде преустроена във фитнес зала, за да може всички спортисти, които тренират тук, да я ползват. Надяваме се по този начин да създадем по-добри условия за спорт на спортните клубове от община Асеновград и в резултат – те да реализират още по-добри резултати“, обясни заместник-кметът. В заключение той каза, че средствата са осигурени и след като бъде обсъдено и гласувано от Общинския съвет в града ще се проведе обществена поръчка за избор на изпълнител, след което ремонтът може да започне веднага.

Related posts

Leave a Comment