Мартин Папанов поставя „стандарт“ на едночасово бягане в зала

Мартин Папанов от колоездачния клуб „Несебър“ ще направи опит за регистриране на официален държавен /базисен/ резултат в едночасовото бягане на писта под покрив.

Това не е правено у нас, защото доскоро не разполагахме с покрит колодрум.

Сега вече имаме – зала „Колодрум“ в Пловдив, и събитието ще се състои именно там утре – 1 октомври, петък, от 10.30 ч. – на една от най-бързите велосипедни писти в Европа – 250-метрова, с покритие от дървесина от сибирска лиственица.

Папанов се подготвя за бягането по-малко от месец, но е  твърдо решен да постигне целта си – да измине над 46.5 километра за 60 минути. Така той би надхвърлил държавния рекорд в тази дисциплина, но на открито – 46.030 км. /Постижението е на Мартин Попов от клуба „Долчини“, поставено на 26 септември т. г. на столичния колодрум; ст. р. 45.080 км на Йордан Пенчев от 1979 г/.

Папанов ще стартира с велосипед Specialized, на който е монтирано специално кормило за подобни бягания. Екипировката му също е изработена специално за него – от българската фирма „Дием спорт“.

Съдийска комисия от Българската федерация по колоездене ще регистрира резултата, който ще бъде обявен за официален държавен рекорд на едночасова езда на покрита писта.

Кой е претендентът за първи рекордьор в „едночасовото“.

Мартин Папанов е на 22 години, роден е  и живее в град Крън /Казънлъшко/. Първи треньор в Казанлък – Живко Димитров. Сегашен треньор в „Несебър“ – Димитър Господинов. Държавен шампион в общия старт и втори в индивидуалното бягане по часовник за 2021 г. /за мъже до 23 г./. Първи на турнира за Световната купа на шосе за юноши „Димитър Янков“ – Слънчев бряг, 2017 г. Второкурсник в Техническия университет, София.      Световният рекорд в тази дисциплина е 55.089 км и е поставен от белгиеца Виктор Кампенертс през 2019 г. на  покрития колодрум в Агуаскалиентес, Мексико /1888 м надм. вис./

Related posts

Leave a Comment