ЦИК да ни платят за извънреден нощен труд, настояха от секционните избирателни комисии в Пловдив

Членове на Секционни избирателни комисии в Пловдив чакали близо 17 часа в Районната избирателна комисия в Панаира, за да бъдат обработени бюлетините от изборите за народни представители в 45-то Народно събрание.
Между тях имало и възрастни хора, на които им прилошало и имали нужда от лекарства, сигнализира „Темпо Нюз“  жена от комисиите, пожелала името й да не бъде цитирано.

„Един от мъжете в секционна комисия е трябвало да пие ежедневните си хапчета, но заради голямото чакане в Панаира не ги взел и вдигна кръвно 160 на 100. Да оставиш хронично болен без лекарства е направо престъпление от медицинска гледна точка“, гневи се тя.
„Никой не ни казва колко часа ще висим, докато ни дойде редът за предаване на протоколите. Всичко става много бавно, цяла нощ не сме спали,  вече изнемогваме. Толкова сме изморени… От Централната избирателна комисия трябва да ни платят за извънреден нощен труд, да не се ослушват“, настоява жената.
Подкрепят я и колегите й.
Според нея парите, които ще вземат членовете на Секционни избирателни комисии са направо трохи, на фона на това невъобразимо висене ден и нощ. По думите й освен, че приемането на протоколите върви изключително бавно, не е създадена и добра организация.

И други членовете на СИК-овете са изнервени и се оплакват че оставени без храна и вода, признаха самите те.
Масово спали по столовете, един през друг.

„На предела на силите сме. Аз направо не си чувствам краката, цяла нощ сме висели по панаирните палати в този студ. Дори маски не ни раздадоха. Няма храна, няма напитки, дори по едно  одеяло не са сетиха да ни дадат“, допълни мъж от друга секционна избирателна комисия.

Според шефове на Районната избирателна комисия забавянето заради огромен брой сгрешени секционни протоколи заради неправилно пренасяне на данните  от машинното гласуване, както и при сборуването с данните от хартиените бюлетини и преференциите. Имало неточности, непълноти и грешки. Те се получавали при пренасяне на числовите данни от машинното гласуване в секционния протокол.
Освен това близо 2 часа през нощта в Панаира е спрял и токът. Това допълнително е притеснило хората. Проблемът с електричество е бил отстранен бързо, но това още повече нажежило напрежение, обясниха от Районната избирателна комисия.

Related posts

Leave a Comment