Уличен ретро фестивал плени жители и гости на Асеновград

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев отправи поздравителен адрес към асеновградското сдружение „Станимашка фотографчийница“ по повод провеждането на ретро фестивала „20-те години на ХХ век в Станимака“. Инициаторите и реализаторите на идеята успяха да пренесат стотиците жители и гостите на града в духа на миналото. Уличният ретро фестивал протече в три поредни дни.
Из улиците на Асеновград дефилираха станимашки кокони с чадъри в ръце и изискани капели. Не по-малко бяха и придружаващите ги господа с елегантни костюми.
Музикалното оформление на шествието бе от стари градски песни, предизвикващи у по-възрастните асеновградчани незабравени спомени.

Във втория ден от ретро фестивала бяха представени редица изложби. Една от най-интересните бе „Преди и сега“, разкриваща автентичния вид на класически сгради и състоянието им към днешна дата.
Сред проявите бе и премиерата на филма „Табак“, който разказа историята на тютюнопроизводството в Асеновград.

Финалът на ретро фестивала „20-те години на ХХ век в Станимака“ бе поставен със спектакъл на „Театрална работилница за мечти“. Талантливите актьори представиха „Прокшинитра“.
Постановката се изигра благотворително, като общо събраните от трите вечери средства в размер на 550 лева ще бъдат дарени за каузата за откупуването на последния останал файтон в Асеновград.

Публикуваме и целия поздравителен адрес от кмета на Асеновград д-р Грудев към сдружение „Станимашка фотографчийница“ и лично до неговия председател Атанас Кендев:

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА СДРУЖЕНИЕ „СТАНИМАШКА ФОТОГРАФЧИЙНИЦА“

Приемете най-искрените ми поздравления по повод прекрасното провеждане на ретро фестивала „20-те години на ХХ век в Станимака“. За мен е изключителна чест, че Асеновград може да се гордее с толкова инициативни и милеещи за съхранението на нашето наследство.

Поздравявам Ви за отличната организация, въпреки трудностите, породени от разпространението на коронавируса. Смятам, че с реализирането на идеята си успяхте да предизвикате интереса на малки и големи. Сигурен съм, че вдъхновихте и други асеновградчани да последват ролята Ви на пазители на българските традиции и обичаи. 

Финалът на ретро фестивала „20-те години на ХХ век в Станимака“ също бе впечатляващ. Талантливите актьори от „Театрална работилница за мечти“ успяха да изведат въображението на асеновградчани извън ежедневните грижи и да ги пренесат в духа на миналото. Желая Ви крепко здраве и творческа енергия, за да продължавате да поддържате българщината, да „въвличате“ все повече ентусиасти в каузите си и да популяризирате името на Асеновград и занапред!

 

С уважение:
Д-р Христо Грудев
Кмет на община Асеновград                                                                                                                       28.09.2020 г.

Related posts

Leave a Comment