Булки дефилираха в центъра на Асеновград

Изложба на изкуствени цветя и булчински рокли от миналото показват в Исторически музей – Асеновград. Експозицията може да бъде разгледана до декември месец. Поводът е 120-годишнина от създаването на първата фабрика за изкуствени цветя „Христо Ковачев – Манийката“, съобщиха от пресцентаръ на Общината.
Сред интересните изделия в изложбата могат да се срещнат не само запазени автентични изкуствени цветя, но и две ретро булчински рокли и други предмети, свързани с историята на предприятието.
„Асеновградчани трябва да се гордеят с града си, защото Асеновград е единственият в България, който така успешно развива бизнеса на булчинските ролки и аксесоари. Това е и естетическа наслада за всички нас.

Нека и занапред да бъдем първенци в това изкуство“, сподели пред присъстващите на откриването на изложбата уредникът в музейната институция Надя Янкова.
Инициативата за организиране на изложбата е със съдействието на община Асеновград и бе част от програмата на „Есенни празници на изкуствата“ в града.

През 1900 г. асеновградчанинът е напуснал работа, за да се захване с цветарството. Но до 1907 г. Христо Ковачев няма официална съдебна регистрация на своето фабрично производство. Едва на 12.05.1908 г. Пловдивския окръжен съд издава удостоверение за регистрирана търговска фирма под наименование „Политехническа фабрика на Христо Г. Ковачев в град Станимака. Предметът на предприятието е фабрикуване и търгуване с изкуствени цветя“.
Фирмата обаче не е просъществувала много дълго време – едва до 1912 г., когато претърпява фалит. Фабриката е била единствена с подобно производство в България, а според някои автори – и на Балканския полуостров. Бързо обаче е придобила популярност и се е разраснала. Собствениците й са успели да създадат представителства в други градове и дори в чужбина.
Почерпеният чуждестранен опит е бил взаимстван и приложен в асеновградската фабрика. Сред най-ценните идеи е била технологията на производството на изкуствени цветя. По-късно из артикулите са включени и червила, украси за дома, венци и други видове булчински аксесоари.

Делото на Христо Ковачев продължават неговите наследници. Те не изоставят традицията по производство на изкуствени цветя. Но едно от първите булчински ателиета, открити в някогашна Станимака след промените от 1989 г., е на негови внуци, поради което постепенно тоалетите надделяват в производството на аксесоарите. Така, впоследствие Асеновград се прославя, като градът на булките. Ето защо откриването на изложбата стартира с дефиле на булчински рокли, предоставени от известни асеновградски дизайнери.

Related posts

Leave a Comment