Само моделът на Исландия или Швейцария може да възроди футбола ни – коментар на Митя ИВАНОВ, БНТ

Един мой бивш колега от вестник „24 часа“ беше написал във Фейса, че България няма загуба на Световно първенство вече 20 години.
Не крия – много ми хареса този пост на колегата – наистина оригинален, веселяшки и същевременно срамен за родния ни футбол…
След славната за националите 1994-та година, когато станахме 4-и в света на шампионата в САЩ и последвалото през 1998 година фиаско на първенството във Франция, където силите на нашите стигнаха само до груповата фаза, от там нататък България я няма на световната футболна сцена.
„Лъвовете“ гледаха цели 4 поредни световни първенства по телевизията – в  Япония и Южна Корея през 2002-а, в Германия през 2006-а, в Южна Африка – 2010 и Бразилия – 2014. Сега гледат петото поред…
Т.е. България липсва от световните футболни финали точно 20 години.
Срамота!  Не е ли срамота, бе хора?
Е добре де, като не върви националният не отбор как никой от умните глави в БФС не си помръдна пръста, та да направи нещо, за да се променят нещата.
Защото рибата мирише откъм главата, казват хора, препатили с управленци.

И като в БФС не знаят или пък не се сещат какво да променят, нека поне погледнат какво правят колегите им от Исландия и Швейцария.
Една малка Исландия с 330 000 жители направи чудеса още на миналото Европейско, като стигна до 1/4-финалите, а онзи ден още при дебюта си на световно първенство завъртя героично 1:1 с футболната сила Аржентина, начело с феномена Лео Меси.
Да, но тази Исландия, която е по-малка по численост дори от Пловдив, ни сложи в малкия си джоб.
Там обаче спортът,  за разлика от България, е национална политика. И се следи стриктно как се спазва…
Там се работи здраво с подрастващите. Те са им приоритет…  Там не гледат кой чужденец да вземат в клубните си отбори, за да гонят бързи резултати. Няма такова нещо.
Там се работи системно, методично, с разбиране и търпение.
Първо взеха, че си напраха модерни спортни бази, където децата да се учат на футбол, привлякоха в школите доказани специалисти.
Там, където не можаха да си вземат специалисти от чужбина, взеха, че си създадоха такива, като ги пратиха да се учат от водещите футболни школи в Европа.
Там във футболното първенство на Исландия има ли толкова много недоказни псевдофутболисти от чужбина, както е при нас.
Кажете ми, че не се сещам нещо?
Вижте как се представя и една Швейцария и какъв класен национален отбор имат. Такъв, който може да направи хикс със световния футболен колос Бразилия!
Да, но още през 1994 година, когато ние се бяхме главозамаяли от успеха ни в Щатите, швейцарците взеха, че започнаха решителни промени във футбола им.
Създадоха своя отлична система за подготовка и развитие на младите им футболисти, базирана на водещите школи по света. Базирана, забележете – на научна основа.
Двигател на промяната бе техният шеф на федерацията Хансрюдигер Хеслер. Под негово ръководство Швейцария се районира на 5 региона за развитие на детско-юношеския футбол и си наеха качествени треньори – собствени млади кадри, както и експерти в детския футбол от чужбина.
Организираха си и специализирани центрове за тренировки и възстановяване на талантите си и само работеха, работеха, работеха….
Работеха здраво с младите, без да парадират какво правят или да афишират някакви цели.
Излишно е да отбелязвам, че се направиха модерни база и каквото друго им трябваше, за партньорството на станалия този модел после национална кампания там, се ангажира финансовият колос Креди Сюис.

И цялата тази швейцарска система започна да дава отлични резултати.
Така лека-полека 6 години по-късно юношеските отбори на Швейцария започнаха да жънат успехи. Стигнаха до полуфинали и финали на световни и европейски първенства.
А някои от титулярите сега на Швейцария през 2009 година спечели световната титла при младежите до 17-годишна възраст.
Нека Боби Михайлов да взима бележника и писалката и да отива веднага да се учи в Исландия или при господина Хеслер. Не трябва той и хората му от БФС да откриват топлата вода. Нека само гледат и се учат от горепосочените примери.
Дано някой от БФС, прочете тези редове – защото ще им бъдат много полезни в работата.
Апропо!.. Ако разбира се, не са прекалено заети с гледането на Световното първенство в Русия, на което нашите национали отново са пред телевизорите…

Related posts

Leave a Comment