За 51-ви път Националните есенни изложби превземат за месец емблематични къщи в Стария град


За 51-ви път Националните есенни изложби превземат за месец емблематични къщи в Стария град.
В началото на септември, каквато е традицията през изминалия половин век,  в двора на Балабановата къща се откри официално тазгодишното издание на Есенните изложби, финансирани от община Пловдив като част от Културния календар на града за 2018 година.

Какво има „Отвъд повърхността“ в дворовете и залите на трите къщи показват авторите Калоян Илиев – Кикимото- рисунка, обект, Мексиканска къща, зала; Мартин Трифонов- скулптура, Мексиканска къща, двор; Атанас Тотляков- графика, къща Хиндлиян, веранда; Мартиан Табаков- скулптура, къща Хиндлиян, двор; Юлиян Табаков- рисунка, обект, къща Хиндлиян, мааза; Шевкет Сюнмез- живопис, Балабанова къща, първи етаж; Богдан Александров- живопис, Балабанова къща, дълбока зала; Даниел Леков- фотография, Балабанова къща, първи етаж; Моника Роменска- графика, Балабанова къща, сводеста зала; Явор Костадинов- живопис, Балабанова къща, двор.

За 6-ти път куратор на изложбите е проф. д-р Галина Лардева.
Сред гостите на откриването бе Председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, много пловдивски художници, дейци на изкуството и културата от града под тепетата и от страната, както и любопитни туристи.

Кураторът проф. Галина Лардева и заместник-председателят на Съюза на българските художници Антон Стайков представиха формата, идеята, акцентите и участниците, а заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков откри официално Националните есенни изложби в Пловдив.

Той поздрави присъстващите и авторите от името на Кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, както и от свое име. Пожела успех на Есенните изложби, както и на започващия Есенен салон на изкуствата – Пловдив 2018 – най-мащабният формат на града, който обединява в себе си стотици отделни събития, фестивали, концерти, изложби, представления и много разнообразни форми.

Заместник-кметът благодари на проф. Лардева за усърдието и любовта, които влага в организацията и осъществяването на кураторските си проекти и изрази задоволството си от факта, че всичко това се случва в сърцето на града, в красивите къщи на Стария Пловдив, които носят в себе си белезите на отминалите епохи и на духа на хората, населявали хилядолетния ни град. В приветствието си, заместник-кметът отбеляза също, че Националните есенни изложби са най-дълго просъществувалия формат за представяне на съвременно българско изкуство. Те започват през 1967, а началото е поставено с изложба акварели на Георги Божилов – Слона, в двора на Начо Културата. Постепенно от камерни изложби на пловдивски автори, те прерастват в национални. Включват се творци от цялата страна със самостоятелни изложби, като всяка година има и почетно участие на пловдивски автор. През годините в изложбите са били представени едни от най- големите български творци като Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Иван Кирков, Георги Баев, Димитър Киров, Кольо Витковски, Георги Божилов, Любен Диманов и много други. Благодарности бяха отправени към екипа на ОИ „Старинен Пловдив“ и подкрепата на КЦМ 2000 АД Пловдив и ГХГ Пловдив.

Сред гостите бе и обичаният български актьор Филип Трифонов, който е пристигнал, за да види изложбата на сина си скулптора Мартин Трифонов, един от участниците в проекта.

Изложбите могат да бъдат разгледани до 30 септември.

СНИМКИ Автор: Plovdiv Now

Related posts

Leave a Comment