Петя Буюклиева блести на откриването на международния джаз фестивал в Банско

Митя ИВАНОВ,
специален пратеник на „Темпо Нюз“


Примата на нашата поп музика Петя Буюклиева с Биг бенд – Благоевград откриха 21-вото издание на традиционния международен джаз фестивал в Банско.
Неостаряващият български вокал подгря публиката на старта на големия фест с нестандартните си атрактивни изпълнения, шармантна визия и тоалет  и неповторимо сценично присъствие, преди на сцената да излязат завърналата се от САЩ Весела Морова, бързопросрериращата българска формация Dirty Purchase и италианската джаз звезда Киара Панкалди.
Джазфестът в известния ски център тази година бързо набира скорост. Още началото му бе силно,  а следващите изпълнители, които се качиха на сцената след Петя Буюклиева, не й оттъпват по предизност и запомнящо се сценично присъствие. 

Голямата музикална проява на практика стартира още на 3 август, когато за първи път в града гостуваха най-добрите буги – вуги пианисти Ла Дива и Аксел Цвингенбергер, които нажежиха музикалните страсти на сцената на местното Народно читалище „Никола Вапцаров с много песни, танци и буги – вуги настроение.

Международният джаз фестивал в Банско се смята за най-големият летен музикален форум в България. Огромната популярност, която фестивалът спечели сред специалисти и почитатели по целия свят, го превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите.


Красивият старинен град Банско стана място за среща на емблематични личности от нашето музикално съвремие.
Концертите са безплатни за публиката, а организацията се осъществява с помощта на спонсори.

По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра.
Вечерните концерти събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на града – площад „Никола Вапцаров“.
През цялата фестивална седмица джаз звучи през деня и късно през нощта, от различни камерни сцени, разположени в големите курортни барове и ресторанти. Всичко това предава неповторима атмосфера както за любителите на джаз изкуството, така и за многобройните гости и туристи в китното курортно градче. 
От основаването си през 1998 година джаз фестът се провежда почти винаги от 6  до 12 август. Така е на тазгодишното издание на големия международен музикален форум.
Иначе Банско ежедневно се пълни с туристи и гости на фестивала, които пристигат непрекъснато. До ден-два със сигурност няма да има места по хотелите в градчето, а и и в околните Разлог, Баня и  Добринище.
Феновете с интерес очакват специалното музикално събитие в комплекс „Русковец” на 9 август, където от 19 до 20 часа Уралският Диксиленд от Челябинск ще изнесе интересен концерт. С интерес и се очакват и гастролите на българската джаз-емблема Камелия Тодорова и световноизвестната група „Джипси Кингс“. Заради престоящите изпълнения тези дни в Банско се очакват да пристигнат още стотици гости от България и чужбина.
Изобщо на фестивал ката на истински фестивал!
Очаквайте подробности от екипа на „Темпо Нюз“!

N.B. С колегиалното съдействие на banskojazzfest.com 

 

 

 

Снимки: Булфото

 

Related posts

Leave a Comment