Д-р Узунова: Бъдете отговорни към очите си и по празниците!


Коледно-новогодишните празници минаха, но фойерверките​, „бомбичките“ ​и пиратките ​продължават да са „актуални“ заради наближаващата серия от нови празненства и именни дни през януари. Макар и безобидните на пръв поглед ефектни „експлозии“ могат да увредят очите, които са най-високо развитите сетивни органи, предупреждава водещият очен лекар д-р Станка Узунова  – доказан ​експерт в​​ тази област. Известната очна специалистка пояснява, че 80% от възприятието на обкръжаващия свят се осъществява чрез очите и те са най-важния сетивен орган – другите четири като слух, допир, обоняние и вкус формират само 20% от сетивните възприятия
Потърсихме д-р Станка Узунова  за компетентен коментар по темата. Тя e доказан специалист по лечение на очни болести. Има над 10 следдипломни квалификации и обучения като повечето са свързани с развитието диагностицирането и терапията на глаукома. През последните няколко години е участвала в над 60  международни и световни симпозиуми, конференции и конгреси по офталмология в Европа, Азия и САЩ. Работи в собствена практика от 2006 год.  Тя е сертифициран обучител на глаукомни пациенти от Prevent blindness America от 2015 година.

 ​-Д-р Узунова, на какво да обърнем внимание, за да предпазим нашите очи по време на празничните дни?
– Празници обикновено свързваме с много веселие, надежда и приятно прекарване с приятели и близки. Трябва обаче да сме внимателни и да помислим и за своите очи, защото празниците понякога крият опасности за тях, особено при използване на пиротехнически средства, като напр. бенгалски огън, конфети, пиратки, фойерверки и др. Нека да не забравяме, че тези средства могат да са много опасни и никога не трябва да са самоделно направени.
Никога не ги насочвайте към вашите или на заобикалящите ви хора очи. Опасно е попадането на чуждо тяло в окото – появява се зачервяване, сълзене, болка, силно дразнене. Не се опитвайте да го извадите сами, това е задача на очния специалист.

Не забравяйте да наглеждате децата си във вихъра на веселбите. Уверете се, че около тях няма остри предмети, с които могат да се наранят. В случай, че са маскирани като своя любим герой, препоръчително е очите им да не са закрити.
– Често контактните лещи са предпочитан аксесоар за промяна на външния вид в празничната нощ. Нещо повече да ни кажете за тях…

– Виолетови, котешки или „вампирски“ очи са винаги интересни като аксесоари. Но не бива да се забравя, че грижата за тези специални контактни лещи е същата както за стандартните такива.

​ ​Неправилното им ползване може да доведе до бактериални инфекции, роговични увреждания – надрасквания и ранички, очна болка, червени очи, чувствителност към светлина и много други. Не бива да забравяме добрата лична хигиена, препоръчителния срок на ползване на лещите, както и препоръките на очния лекар. Никога не ползвайте чужди контактни лещи и не ги купувайте от неоторизиран източник.
– Кажете ни нещо повече за гримовете, броката, и маскировъчните бои…
– Ако ползваме гримове, брокат, маскировъчни бои, трябва да се уверим, че те са хипоалергични и няма да предизвикат алергична реакция – оплакванията от страна на очите са сърбеж, зачервяване, сълзене. Съдържащите брокат гримове при попадане в окото могат да причинят болка, зачервяване, силно дразнене. Използвайте основа за поставяне на грим. Тя помага на сенките да се задържат и да не попадат в очите. Винаги сваляйте грима преди сън – така ще се предпазите от подпухнали клепачи, сенки под очите и зачервени очи при събуждане.


– А как влия алкохолът на зрението?
– Неминуемо се употребява алкохол в празничната нощ – от наздравица и умерена консумация до злоупотреба и трагични инциденти. Употребата на фалшиви алкохолни напитки може да бъде фатална за зрението. Тези напитки съдържат метанол – метилов спирт или мравчена киселина. При този вид интоксикация в началото се наблюдава намалена зрителна острота, която бързо прогресира до ослепяване. Дължи се на необратимо увреждане на зрителния нерв вследствие хиперемия, оток и атрофия на нерва, достигащи до пълна загуба на зрението.

Поглъщането на големи количества фалшив алкохол са опасни не само за зрението, но и за живота. Не бива да забравяме, че да се почерпим с приятели или да празнуваме цяла нощ са приятни неща, но никога не бива да шофираме след употребата на какъвто и да е алкохол. Дори малко количество алкохол води до забавяне на нашите реакции, повишена възбудимост, неправилна преценка, замъглено зрение и много други – все реакции на организма, които застрашават не само нашия и на децата ни живот, а и на хората около нас – познати и непознати.

Related posts

Leave a Comment