Баскетболният Академик Бултекс 99 стана рекордьор на „тройки“

Akademik-3
Рекордно постижение направи пловдивският Академик Бултекс 99 в Националната баскетболна лига при победата си срещу Ямбол като гост с 89:78, която бе четвърта поредна за първенство. Момчетата на Асен Николов записаха 51.85 процента успеваемост в далечната стрелба, което е най-доброто им постижение по този показател от началото на сезона. Още веднъж студентите са стигали 50-те процента в тройките и това бе при домакинството срещу Левски през есента, когато отбелязаха 13 от 26 опита.
По принцип за нормален процент в далечната стрелба се смята между 30 и 40. Срещу Ямбол пловдивският тим наниза 14 тройки от 27 опита, като 7 от тях бяха дело на Шакир Смит, 5 на Оскар Белфийлд и по една на Васил Александров и Васил Бачев. В този мач през втората четвърт Академик Бултекс 99 показа баскетбол, който рядко се вижда в родния шампионат – с изключително агресивна защита, много откраднати топки, светкавични бързи атаки и безупречна далечна стрелба.

Рекорда по успеваемост в тройките държи шампионът Лукойл Академик, който записа невероятните 64 процента – 16 от 25, при победата си като гост на Черно море със 107:60 преди три кръга. Още един отбор е стигал 60-те процента и това бе Левски при драматичната загуба от Академик Бултекс 99 в София със 105:106 след две продължения в по-миналия кръг. Тогава сините вкараха 15 тройки от 25 опита.
Само два отбора в Лигата – Берое и Ямбол, три пъти от началото на сезона са стигали и прехвърляли границата от 50 процента в далечната стрелба.

В момента Академик Бултекс 99 е на второ място с актив от 15 победи, 6 загуби и 36 точки. Лидер е Лукойл Академик, който вече е недостижим на първото място в редовния сезон. Шампионът има 18 победи, 4 загуби и 40 точки. Трети е Рилски спортист с 13-9, 35, пред Берое с 14-7, 35. В събота от 18 часа в зала Строител Академик Бултекс 99 посреща Спартак Пл, Рилски спортист почива, а Берое гостува на Лукойл Академик. За да бъде напълно сигурен за второто място преди плейофите, пловдивският тим трябва да спечели 2 победи в оставащите три кръга, в които приема още преките си конкуренти Берое и Рилски спортист. Победа само срещу Берое също устройва студентите.

Related posts

Leave a Comment