Всеки трябва да е малко журналист днес

Преди двадесет години, за да си напишеш домашното по история, обикновено трябваше да се разходиш до библиотеката. Там имаше достъп до разнообразно съдържание – подбрано, проверено и обработено от автори, после от редактори и най-накрая – от библиотекари.
Днес за помощ със задачата вероятно първо ще се обърнеш към търсачката на Гугъл, а информация ще събереш от първите няколко сайта, изброени в резултатите.
Гугъл намира съдържание, което отговаря на темата и е често посещавано, но не винаги е достоверно, пише www.us4bg.org.
Търсачката на Гугъл не е създадена да проверява и подбира съдържание на същия принцип, по който го правят автори, редактори или библиотекари. И тъй като всеки може да публикува каквото си пожелае в интернет, младите днес се налага да се оправят с огромното количество достъпна информация съвсем сами.

В България, както и в други европейски страни и в САЩ, тийнейджърите прекарват все повече време в интернет, от още по-ранна възраст. Там събират идеи за домашни работи и информация за света. Още по-обезпокоително е, че са все по-неспособни да различават истинска от фалшива информация онлайн. Според проучване от края на 2016 г. на Националния център за безопасен интернет, половината от децата на възраст 9 – 17 години и 40 на сто от родителите признават, че не биха могли да различат коя информация в интернет е достоверна и коя – не.

В България ситуацията е още по-тревожна, поради упадъка и на друг традиционен ориентир в информационната джунгла – медиите. Българските медии са залети от жълти новини, сензации и подвеждаща информация – явление, което кара много хора да се питат на кого и на какво могат да вярват. Да се разпространяват фалшиви новини се оказва по-лесно, а хората често хулят журналистите вместо да ги уважават за работата им.

За да помогне за подобряването на медийната култура на младите, през тази учебна година Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България в сътрудничество с програмата за помощник-учители на „Фулбрайт“ стартира програма по медийна грамотност в 30 училища. Целта на програмата, финансирана от Фондация „Америка за България“, е да обучи младежите да работят с онлайн съдържание и да преценяват, тълкуват и анализират информацията, която срещат там, а също да събуди интерес към журналистическата професия.

„В обстановката на 24-часов новинарски цикъл и фалшиви новини, да се ориентираш в медиите на дигиталната ера е истинско предизвикателство. А информираността е жизненоважна, за да разбереш околния свят, за да вземаш по-добри решения за кариерата си и за да си по-конкурентноспособен на бързо променящия се пазар на труда. Освен това информираните избиратели са основната предпоставка за развитието на здраво демократично общество“, казва Боряна Джамбазова, журналист, член на борда на АЕЖ – България и един от основателите на програмата.

Журналистическата асоциация и преподаватели на „Фулбрайт“ ще подкрепят създаването на ученически медии и клубове по журналистика, които ще помогнат на заинтересовани младежи не само да подобрят медийната си грамотност, но и да добият представа как работи една медия. Участието в тези извънкласни дейности ще научи младите да подхождат критично към дигиталното съдържание, да работят с източници и да проверяват информация. Учениците ще се упражняват в писането и редактирането на текстове, търсенето на информация, провеждането на интервюта, разработването на аудио и видео съдържание и публикуването в онлайн платформи.

Най-добрите ученически статии ще бъдат публикувани в специално създаден двуезичен уебсайт (на български и на английски), администриран от АЕЖ – България. Младите журналисти ще получат подкрепа и ще бъдат обучени да работят в дигиталното медийно пространство. Работата им ще се промотира в сайтове като Туитър и Фейсбук, а учениците ще се учат да използват социалните мрежи като медийни платформи. През учебната година АЕЖ – България ще кани медийни професионалисти да изнасят лекции в партньорските училища. Джамбазова смята, че „тези беседи ще помогнат да се върне доверието и уважението към журналистическата професия сред тийнейджърите и ще стимулира интереса им към нея“.

По
www.us4bg.org

Related posts

Leave a Comment