Възпитаник на УХТ грабна 2 златни и 2 сребърни медала от състезание за вино в САЩ

Два златни и два сребърни медала извоюва възпитаникът на Университета по хранителни технологии Петър Кирилов в най-голямата надпревара за американски вина „San Francisco Chronicle Wine Competition“.

Двоен златен медал му е присъден за Kukeri Russian River Valley Sauvignon Blanc, реколта 2021 г. в категория Совиньон Блан. Със златен медал е отличено и Kukeri Mt.Veeder Cabernet Sauvignon, реколта 2018, в категория за Каберне Совиньон.

Единият сребърен медал Кирилов получава за Kukeri Howell Mountain Cabernet Sauvignon“, произведено през 2019 г. в категория Каберне Совиньон, а вторият за Kukeri Sonoma Coast Rose Nouveau от Pinot Noir в категория сухо розе, виното също е от миналата година.

В престижното състезание са мерили сили 5816 вина от 1000 винарни в САЩ. Българинът представя 4 проби и всички са оценени високо от компетентното жури и отличени.

Петър Кирилов е от Тополовград, в УХТ-Пловдив учи „Технология на виното и високоалкохолните напитки“. Признателен е на преподавателите си във висшето училище за отличната професионална подготовка и е уверен, че новата магистърска програма, в която обучението ще се провежда под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV), ще даде още по-големи възможности за професионална реализация.

Когато става на 25 години, Петър кандидатства за „зелена карта” в САЩ и я спечелва. През 2005 г. имигрирам в САЩ, където живее със семейството си и работи в Северна Калифорния.

След пристигането си в Америка, започва като технолог в иновационна компания за обработка и производство на вина – „Vinovation“, Inc., която се занимава с деалкохолизиране и намаляване на летливата киселинност на вината чрез използване на технологията на обратна осмоза.

Кирилов споделя, че в онзи момент никога не го е напускала мисълта да създаде нещо свое и постоянно търси пътища да осъществи желанието си. Идеята се роди спонтанно и беше провокирана от интереса ми kъм сорта Каберне Совиньон, идващо от лозов масив в планинския район Mt. Veeder на известната Napa Valley. Исках да създам малки партиди висококачествено вино, с което да покажа своята идентичност, а чрез името на виното „Кукери“ да разкажа и за корените си и мястото, откъдето идвам“, споделя майсторът.

Българското вино, което се създава зад океана, печели постоянно медали и отличия. По този повод Кирилов казва, че добрите резултати идват, когато човек дава 100% от себе си, учи постоянно и търси

начини да се самоусъвършенства в професията.

Related posts

Leave a Comment