Завършват през лятото реконструкцията на централния площад в Асеновград

През лятото се очаква голяма цялостната реконструкция на централния площад „Академик Николай Хайтов“ в Асеновград, узна Темпо Нюз.
В момента се полагат финалните настилки. Изпълнена е топлоизолацията и хидроизолацията трето площадно ниво. „Разговаряли сме с изпълнителя, смятам, че ще спазят пусковия срок.  Площадното пространство ще бъде освободено, за да може да започне изпълнението на ремонтните дейности и там. Изградена е и сцената, съобщиха от Общината.
„Надяваме се това лято да приключим и финализираме обекта“,
обясни заместник-кметът по строителството в Асеновград инж. Стоян Димитров.
Той уточни, че към момента изпълнителят се движи по графика, който е предварително заявен в договора, а ежеседмично се провеждат срещи между строителя, надзора и общината.

Стоян Димитров допълни, че след като изпълнителят приключи работата по II и III ниво ще се затвори за преминаване площадното пространство.

Конструкцията е изградена от стоманобетонови плочи, които са с дебелина 6 сантиметра. Същите са аранжирани с естествен камък – термолющен гранит.

Заместник-кметът припомни, че площадното пространство е решено във формата на слънце. Идеята да се направи сцена, която да е във формата на дъга, е била предварително предоставена за обществено обсъждане и одобрена от обществеността на Асеновград. На горното площадно пространство ще има алеи. Иновативното е, че на двете нива е предвидено да се монтират т. нар. „тактилни ивици“, които да извеждат незрящи и хора със затруднение в зрителния апарат до близките институции. Планирано е да се изградят асансьор и електрически рампи за достъп на трудно подвижни лица. Предвидено е поставяне на пейки и озеленяване – градински и високи дървесни видове, които да осигурят сенчести места.

Заместник-кметът Димитров обяви, че е направен и проект от община Асеновград за цялостна рехабилитация за подсилване на колоната и стълбището, което е до сградата на централната поща. Предвижда се ново осветление в тунела до пощата. Проектът ще бъде заложен в инвестиционната програма, която предстои да бъде гласувана.

Related posts

Leave a Comment