Изкуствен интелект ще чете и разбира езици във Facebook

23

Социалната мрежа Facebook ще вгради в услугите си нов изкуствен интелект, който ще може да чете текст като човек. Новата компютърна програма може да чете няколко хиляди публикации в секунда на 20 езика.
Идеята на средството е да разбира какво всъщност има предвид потребителя с написаното и да помогне на Facebook „да подобри изживяването” на услугите, като „извади напред повече съдържание, което хората искат да виждат или да филтрира нежелания спам”. Както повечето подобни системи в социалната мрежа и тази най-вероятно ще е свързана с по-добро предлагане на „релевантно” за разбиранията на отделния потребител рекламно съдържание.
Новата система най-напред ще бъде изпробвана в чат услугата „Facebook Messenger”. Тя ще сканира личната ни кореспонденция, опитвайки се да разбере какво имаме предвид с отделните понякога изключително лични съобщения до наши приятели. Програмата, наречена Deep Text, е създадена на принципа на „дълбокото научаване” (deep learning). Тази сфера в изкуствения интелект се занимава с възпитаването на когнитивен интелект в компютърните програми, тоест задълбочаване на умението те да разбират човешкото изразяване – използването на диалект или сарказъм или друга специфика на речта, която доскоро нямаше как да е понятна на изчислителните машини. Facebook дава пример, че програмата трябва да може да различи
„Току що слязох от таксито” от „Трябва ми превоз”, за да разбере какво точно е подходящо да ни предложи социалната мрежа. Компанията на Зукърбърг ще продължи да разработва системата, така че нейните способности да се увеличават. През последните десетилетия различните технологични гиганти отделят голямо внимание с различна цел на изкуствен интелект с различно приложение. Акцентът в голяма част от тях, независимо от огромните им възможности, е използването им за бизнес цели.

Източник: Actualno

Related posts

Leave a Comment