Според социолози за българите имигрантите са като вид роми

0000275350-article2
Според социолога Андрей Райчев България и Румъния са в много сложна ситуация относно бежанския проблем, тъй като, от една страна, като членове на ЕС са приемници на бежанци, а от друга страна, самите те са „износители“ на емигранти.
„Българските емигранти в чужбина – това е по същество ромски проблем, който обаче не е дефиниран официално като ромски. Госпожа Меркел държа реч в Дуисбург, в която най-после каза нещо много важно, но не го каза докрай – с цялото ми уважение към нея. Тя каза приблизително, че не всички емигранти са добре дошли. Тези, които идват само за социални помощи и не искат да работят, не са добре дошли. Това е съвършено правилна постановка на въпроса. Когато емигрант отива в САЩ, той отива да работи – и си търси работа. Когато емигрант отива в Европа, той търси социални помощи. Тази практика трябва да се прекрати – няма никакво съмнение“, коментира той в интервю за в. „Стандарт“.

Според него колкото по-бързо Европа прекрати тази практика, толкова по-безболезнено ще реши проблема, защото не може да се окаже социална каса за милиони хора.

„Българите – неприятно е да се каже, но това е обективен факт – схващат имигрантите в страната си като вид „цигани“, защото това е единственият опит на българина с чуждото. При първата сирийска вълна в България властите се справиха, но населението реагира толкова лошо, че в страната се получи нещо като автоимунизация срещу бежанците. Обстоятелството, че те сега минават през Македония и Сърбия, не е случайно“, коментира Райчев.

Той твърди, че ако Европа наистина колабира в настоящия си вид, тя няма да се преизмисли, а ще се разпадне.

Просто хората ще разберат това не като ново начало, а като край на „експеримента“. Много по-лесно е да се намери консенсус вътре в Европа и да се направят необходимите крачки напред. Но като гледам сегашното лидерство на ЕС – нещата не отиват натам. Те сякаш мислят, че могат да продължат постарому, посочва социологът.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2015/09/03/za-bylgarite-imigrantite-sa-kato-vid-romi.275350 

Related posts

Leave a Comment