Екоинспектори разказват за птиците и змиите на открит урок в иновативното пловдивско ОУ „Елин Пелин”

Какви птици се срещат в Пловдивския регион и какво да се правят, когато срещнете змия, научиха децата от иновативното основно училище „Елин Пелин” от екоинспектори от  РИОСВ, начело с директора му доц. Стефан Шилев.  С това бе даден старт на  кампанията „Да бъде по-чист, по-зелен и по-красив моят Пловдив”, организирана от инспекцията, съвместно с школото.
Изборът неслучайно бе попаднал на това училище в район „Западен”, което е първото екоучилище в града, което от 2001 година работи в посока на екообразованието и позитивното отношение към природата.
Доц. Стефан Шилев припомни, че на 2 февруари се отбеляза Световният ден на влажните зони, а един от най-големите и значими обекти в региона е Марица.

„Близо 30 са водолюбивите птици, които живеят по поречието на реката, която е защитена зона по НАТУРА 2000“, обясни на учениците доц. Шилев.
И напомни, че всички трябва да опазваме биоразнообразието в природата и да се грижим за чистотата на нашия град.

Учениците видяха презентация за богатото разнообразие на животински видове в страната. В открития урок се включи също биологът и природозащитник Минко Михайлов, който разказа за видовете змии, които се срещат в региона и как трябва да се реагира при среща с тях. Темата е особено актуална след вчерашната драма в търговски център „Град”, където няколко часа гониха избягала от терариум боа.
Михайлов показа и фотоси на птици, които се срещат в региона – папуняк, синигер, пчелояд  и кълвач. Истински възторг сред децата предизвикаха снимките от пътешествията му по света и срещите с екзотични животински видове.
В открития урок се включи и кметът на район “Западен” Димитър Колев.

Related posts

Leave a Comment