Нека имаме европейско футболно мислене! – коментар на Митя ИВАНОВ, БНТ


С риск да си навлека гнева на всички разбиращи и неразбиращи от футболно съдийство, аз лично смятам, че в България безспорно има много добри съдии.
И отличните оценки за Георги Кабаков, Мартин Маргаритов и Диан Вълков, които  получават от нарядите им в Лига Европа, Лигата на нациите, европейските квалификации и младежката Шампионската лига,  са поредните доказателства за това.
Добре, де – защо нашите рефери обаче са по-добри и получават похвали за работата, когато ръководят мачове в Европа? Това ще попитат някои и не без основание…
Отговорът е елементарен – защото там те са оставени в спокойна обстановка и без непрекъснат натиск да си вършат работата.
И защото във футболна Европа дори и да допуснат грешка никой не ги разчеква от унищожителни критики и не им готви гилотината.
Никой не си и помисля да ги слага на дръвника и не прави драми, на каквито сме свидетели в нашето иначе смешно футболно първенство.
Факт е, че Кабаков и Маргаритов в качеството си на международни съдии се справят отлично и постоянно получават престижни и авторитетни наряди зад граница. Там обаче нашите съдии не са поставени на огромния психологически натиск и голямо напрежение, което съпътстват българското съдийство.
Как в България най-после не разбрахме, че футболните съдии са част от футболната игра и че без тях не може…
Хубави – лоши ….  Те са си нашите съдии, които нашата система ги е създала…
И че те, също като нас са хора и те могат също да грешат, както всички други…
Вероятно както във футбола ни, така и в държавата, ние май все още не сме европейци, а сме си останали балканци с типичните балкански нрави.
Факт е, че на повечето места в Европа за футболни шефове се избират възпитани и толерантни хора – първо доказали се в обществото личности.  И второ – такива, които уважават първо себе си, разбират от футбол и имат респект към футболната институция. Респект, разбира се и към съдиите, които са част от играта.
И това май все още не сме го разбрали в България!
Необходимо е спешно да се осигури повече спокойствие на нашите рефери и да се намери адекватен начин, по който да бъде запазен техният авторитет.
И май трябва повечето футболни хора в България първо да си променят балканския си манталитет и да започнат да мислят повече като европейци.
Защото само с европейско футболно мислене можем да гоним поне малко нивото и съдийството на  истинските футболни първенства в Европа!
Апропо!..

Related posts

Leave a Comment