Търси се… бъдеще – коментар на Светослав Иванов, bTV

Туит
Публикуваме коментар на Светослав Иванов от предаването „120 минути“ по bTV.

Наричаме ги цигани на улицата, а когато някой го каже публично – политическата коректност е нарушена, и срамливо казваме – така не може.

След 10-15 години светът ще е толкова високотехнологичен, че май колите ще летят, а интернетът ще е на „нещата“ – печката, бойлерът, вратата, дори тухлите ще ни сигнализират кога ще са за смяна. А по София… каруци.

Много професии ще изчезнат.

Дронове ще заменят доставчиците, а моркови ще трябват за хиляди безработни. Вместо това – тояга за всички. Защото ако са прави от Световната банка, след 10-15 години всеки четвърти, който навлиза на пазара на труда, ще е ром.

За да върви икономиката, ще трябва не само да образоваме ромите, да ги интегрираме в икономиката, но и да ги направим „високотехнологични цигани“. Но като начало – да ги свлаим от каруците. Не е ли крайно време?

Всъщност, нашите цигани са отражение на нашето общество.

Взимаме милиони, за да ги наричаме „роми“ и си мислим, че с това интеграцията им се изчерпва. За малко да ги интегрираме, пък те все ни изпреварват и се дезинтегрират, както би казал вътрешния министър.

Както някой престъпник уж полицията го търсела и „за малко да го хванат“, той се разхожда по улиците. Но как да очакваме да го намерят , които го търсели, търсели, търсели…

Кучетата си лаят, каруцата си върви. Баби хвърлят пачки от терасите.

Как си представяме България утре?

С шепа хора, които ще работят, за да плащат данъци, за да издържат бабите и дядовците си и стотици хиляди, които ще са абсолютно непригодни да работят каквото и да е? С шепа хора, които ще гърмят като крушки, защото не може една шеста от населението да поддържа и пенсионната, и здравната система.

Ще расте ли икономиката? Ще расте ли населението? Ще му трябва ли още ток? Кажете, строители на „Белене“, колко ли ще струва? Гинка от Пазарджик може би знае.

Ако бях на мястото на Борисов, щях да помоля Макрон да съчини нов пакет, в който да задължи „всички българи, които работят в Западна Европа да са длъжни да се връщат по родните си места на всеки три седмици, за да почиват“.

Това би представлявало абсолютно нарушение на европейските закони, на всички правила за свободно движение, но пък след като при шофьорите на камиони минава, защо и тук да не минава?

Правилата са за малките, а големите – те са геополитици.

Като за начало – ромите трябва да изпращат децата си в училище, след това в университети. Трябва да бъдат насърчавани да го правят и много от тях го правят.

По-умните хора знаят, че без това са изгубени. И целият пазар на труда ще е зависим от тяхната готовност да се впишат в него. Не го забравяйте, защото така ще стане. Това е важният разговор, останалото са контрасти и статуси във фейса.

Related posts

Leave a Comment