Американците Омар Хаким, Рейчъл Z и музикалната фурия Рут Колева закриват джаз феста в Банско днес

Митя ИВАНОВ,
специален пратеник на „Темпо Нюз“


След невероятното шоу, което сътвориха вчера в Банско едни от най-популярните френски музиканти по света –„Джипси Кингс”, 21-ият джаз фестивал в града днес продължава малко по-кротко. 
Отзвукът от неповторимите изпълнения на кралете на фламенкото, които взривиха Банско, обаче продължава. Защото музикантите от световноизвестната фламенко банда не само успяха да вдигнат на крака 3000 зрители в Банско, които пееха, танцуваха и се забавляваха до ранни зори. 
„Джипси Кингс” доказаха защо от години са си спечелили реномето на световна музикална топформация – най-добрата група за фламенко, салса, каталан румба, съчетани с класическа поп и рок музика. 
„Джипси Кингс“ показа, че развива и сега стила си чрез непрестанното феноменално свирене на китарите, предавано като наследството от поколенията преди тях. С това групата допринася с нови елементи към фламенко музиката и я зареждат с нови горещи емоции.

Специалистите определят фестивала в Банско и тази година като много силен. 
Като едно от най-значимите културни събития на Балканите, защото рамо до рамо с най-добрите български изпълнители, се в него участват изявени групи и популярни изпълнители от цял свят.

Доказателствата…
Феноменът в родната музика Петя Буюклиева и българският Франк Синатра – Васил Петров, вече зарадваха публиката с изпълненията си. 
Durty Purchase, Асид Фолк Файв и Indigo Kids, бяха другите запомнящи се попълнения в програмата на големия музикален форум. 
Почитателите на джаза чуха за пръв път у нас и Биг бенд „Нишвил“, с диригент Владан Караджов от Сърбия. Музикантите пристигнаха от Ниш направо след свой концерт. 
Оркестърът им носи името на известния едноименен фестивал, който всяко лято събира елитни джаз изпълнители от цял свят. Те веднага завладяха сърцата на публиката със своето осезаемо присъствие на сцената под звездите. Прекрасните сръбски вокалисти на бенда несъмнено допринесоха за настроението на любителите на джаза.
Сред участниците бяха и атрактивните изпълнители от великолепната банда Jive Aces от Великобритания, както и нашите Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев. 
Преди това феновете видяха на сцената в Банско белгийците NATO Jazz Combo, както и роденият в Санкт Петербург и живеещ в САЩ феноменален алт саксофонист Дмитри Баевски. Заедно с него свирят Ив Бруки – китара, Фабиен Маркоз – бас и Бернд Райтер – барабани.
Фестивалът завършва днес. 
Последната съботна вечер на големия музикален форум в Банско ще бъде за австрийския бенд Джук Джойнт Роялс, за американците Омар Хаким и Рейчъл Z, както и за младата българска поп звезда Рут Колева, която заедно с янките ще закрие феста. 
Не случайно казват, че във вените на музикалната фурия Рут Колева тече само музика. Тя е обявената за най-влиятелната българска певица в социалните мрежи. 
Рут идва на феста в Банско със своя бенд, с който наскоро направи голямо турне в Азия и Европа.

Снимка: bulevard.bg

Related posts

Leave a Comment