Невероятната британска група „The Jive Aces“ – любов от пръв поглед на феста в Банско

Митя ИВАНОВ,
специален пратеник на „Темпо Нюз“

Любовта идва изведнъж, без да я подозираш или очакваш…  А любовта от пръв поглед пък е необяснимо преживяване. Едно болезнено привличане, или по-скоро завладяване. Такъв е случаят с британската джаз група „The Jive Aces“, която спечели любовта на близо 2000-те зрители от петия фестивален ден на 21-ия джаз фестивал в Банско. 
Атракцията, неповторимата атмосфера и настроение, които създадоха веселите и изключително талантливи британци ще остане със сигурност дълго в създанието на публиката. 
Невероятните изпълнители от Острова оставиха душата и сърцето си на сцената, като негледно доказаха, че за музиката няма граници и езици. Те сътвориха страхотна атмосфера посред нощ в центъра на Банско като пяха, танцуваха и се веселиха наравно с публиката чак до ранните зори на днешния ден. 
Хората казват, че за да пламне любов между двама, трябва да имат някои общи черти. 

Любовта идва отведнъж, а после двамата влюбени започват да откриват чертите, които ги свързват. 
И нищо не може да ги спре в това търсене. Точно така се срещнаха още през 1998 година курортното градче Банско и Международният джаз фестивал. 
Оттогава винаги в началото на август музиканти от цял свят идват, за да разкажат нещо за себе си с най-универсалния език. Езикът на магическите звуци. За да разберат, че Банско има своята магия и да се влюбят в него завинаги.
Сега, след като е доказано, че тази обич е взаимна, градът-домакин и джазът установяват удивителни сходства помежду си. 
Легендите отдавна са заселили богове по върховете на величествената планина Пирин над Банско. 
Вечният стремеж на хората да се слеят с божественото ги притегля натам.
Джазът не е ли също едно такова приключение, в което откриваш божественото у себе си?
Тази аналогия е неизбежна сред могъщата природа наоколо, в подножието на величествения Пирин. 
Никой от гостите и участниците във феста не е подминат от желанието да се наслади докрай на атмосферата, която го обгражда навсякъде. 
Много музиканти не крият, че тук у тях се пробужда неочаквана творческа енергия. 
Ако в Родопите, откъдето тръгват Орфей и Дионисий, те, като различни символи на веселието си противоречат, тук, край Пирин, са в мъдро примирение.
Джаз фестивалът в Банско продължава в пълния си блясък и празничност. Тук като че ли никой не се интересува кога ще играят Лудогорец и ЦСКА в евротурнирите, какви трансфери са направили Реал Мадрид или Ливърпул. Тук музиката е изпреварила времето със своите творчески търсения и със своите нови открития.
Такива със сигурност ще има и довечера, когато на сцената ще излезе българската джаз легенда Камелия Тодорова и световните „Джипси Кингс“.

N.B. С колегиалното съдействие на banskojazzfest.com 

Related posts

Leave a Comment