Банско тръпне в очакване на фламенко фиестата на звездния „Джипси Кингс“

Митя ИВАНОВ,
специален пратеник на „Темпо Нюз“


Банско тръпне в  очакване на истинска фламенко фиеста. Нeподражаема, музикално значима. Едни от най-популярните френски музиканти по света – фламнеко бандата „Джипси Кингс”,  пристигна днес в курортното градче специално за 21-ия Международен джаз фестивал и довечера близо 2000 фенове ще видят с очите си шоуто на неподражаемата банда и ще чуят виртуозните им изпълнения.
Заради фламенко кралете „Джипси Кингс” на Пако Балиаро Банско се пука по шевовете. Световните звезди ще пеят довечера както големите си хитове и класики, така и няколко нови парчета, издаде пред „Темпо Нюз“ човек от организаторите на фестивала.

Нека припомним малко от историята на  „Джипси Кингс“ (Gipsy Kings). От години бандата си е спечелила реномето на световна музикална формация – група от фламенко, салса, каталан румба, поп и рок музика, с  музиканти от Арл и Монпелие в Южна Франция, чиито изпълнения са на андалуски испански.
В състава на бандата участват членовете на двете фамилии Рейес (Reyes) и Балиардос (Baliardos ). Двамата музиканти напускат Испания по време на Гражданската война. Преселват се в Южна Франция, а техните наследници създават Gipsy Kings.

Хосе Рейес – бащата във фамилията Рейес, e известен фламенко вокал, сред чийто фенове са Джон Стайнбек, Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Майлс Дейвис и Салвадор Дали. Заедно със синовете си през 70-те години той основава Los Reyes (на испански „Reyes“ означава „крале“),  които изпълняват класическо фламенко. 
По-късно братята Рейес продължават да пеят със своите братовчеди Балиардос и така се появяват Gipsy Kings.

През 1987 година издават първия си албум „Джипси кингс”, който за кратко става мултиплатинен. Тавата съдържа актуални и до днес хитове. От тогава до сега, те не спират да изнасят концерти по цял свят, имат продадени над 25 млн. албума, нoсители са на много награди, сред които „Грами” за най-добър албум със световна музика и „Латино Грами”.

Днес музикантите от  „Gipsy Kings“ все още живеят със семействата си в Южна Франция. Те говорят френски, но езикът, на който пеят, е гитане – смес от испански, френски и чешки.
Gipsy Kings са главните „виновници“ за огромната популярност по света, която получава поп ориентираното фламенко, наречено Sevillana в Испания.

През 2015 година  фламенко звездите отбелязаха 25 години на сцената, като по случай юбилея групата направи световно турне и изнесе концерти в Европа, Австралия, САЩ и Великобритания.
Звездите от „Джипси Кингс имат над 18 милиона продадени албума по света и множество престижни награди.

Много любопитно и показателно за боса на групата –  Пако Балиаро, както за останалите му събратя, че те не четат и не пишат музика. Затова са истински феномени в музиката, самородни таланти, смятат специалистите. Членовете на групата развиват стила си чрез непрестанното свирене на китарите и предаването на наследството от поколенията преди тях. Те самите допринасят с нови елементи към фламенко музиката и я зареждат с горещи емоции.

Централният площад в Банско вече е пълен с фенове, въпреки че „Джипси Кингс“ се очаква да излята на сцената след 22,30 часа тази вечер. Феновете вече са нетърпеливи да чуят хитове на неподражаемата банда като  „Bamboleo“, „Djobi Djoba“, „Volare“, „Un Amor“ и още много други.

„Темпо Нюз“ е  на мястото на събитието в центъра на Банско и ще Ви направи съпричастни на живо с неповторимото изживяване.

N.B. 
С колегиалното съдействие на БНТ, Nova.bg & Vesti.bg

Related posts

Leave a Comment