Васил Петров и Ангел Заберски с успешен дебют като тандем на джаз феста в Банско

Митя ИВАНОВ,
специален пратеник на „Темпо Нюз“


Световноизвестният български вокал Васил Петров за първи път излезе на сцената заедно с популярния наш музикант и композитор Ангел Заберски-младши, а дебютът им като тандем се оказа изключително успешен и обещаващ.
Двамата бяха гвоздеят на програмата в снощните представления на 21-ия международен джаз фестивал в Банско и обраха овациите на над 1000-та зрители изпълнили централния площад на курортното градче.
Заберски (пиано), излезе на сцената с най-новия си проект „Трио“, в състава на който личеше виртуозът на ударните инструменти Стоян Янкулов – Стунджи и Борис Таслев (контрабас).
Ангел Заберски е сред най-активните джазови музиканти, композитори и аранжори в страната. Напоследък работи предимно с големи формации, а гостуването му в Банско е повече заради самата тръпка, признава самият той. С Васил Петров, Борис Таслев и Стоян Янкулов е удоволствие да се работи. Те откликват адекватно на идеите ми, допълваме се прекрасно и в музикален план нещата се получават много бързо, обяснява Ачо.
Васил Петров пък отново бе на познатото високо ниво, а уникалният диапазон на спецефичния му глас често караше публиката да прекъсва неговите изпълнения с овации и одобрителни възгласи.Международният джаз фестивал в Банско вече набра скорост и досега защитава реномето си на най-големият летен музикален фестивал в България.
Огромната популярност, на която се радва фестивала сред специалисти и почитатели по цял свят, не случайно го превърна в едно от най-големите международни културни събития на Балканите. Богатото разнообразиe на стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра и струпването на едно място на емблематични личности от нашето музикално съвремие е показателно за високото му качество, коментираха пред „Темпо Нюз“ музикални експерти.
Няколко са основните линии в програмата на феста, които присъстват всяка година в него.

На първо място това е представянето на историческите корени на джаза: стандарти, блус, би-боп, суинг, диксиленд и буги-вуги…. Малко ретроспекция от феста: През годините в Банско са свирили повече от 30 биг бенда, сочат справките. Освен традиционните участници от Биг бенда на БНР с диригент Янко Миладинов, които обикновено откриват събитието, тук са гостували големите формации на Вили Казасян, Георги Борисов, Ангел Заберски, Биг бенд Благоевград, няколко оркестъра от Германия, сред които IKS Big Band, „Kelag Big Band“ от Австрия. На десетото издание на феста пък чухме може би най-необичайният оркестър в историята на фестивала – SHAPE International Big Band, който е част от официалния оркестър на НАТО. На шестнадесетото издание гостува и „Elmhurst”College Jazz Band с диригент Doug Beach от САЩ.От друга страна в него се утвърждава и съвременното лице на „свободната музика“.
Макар и със съвършено различен характер, етно-стиловете също имат запазено място в афиша на събитието. „Кракатау бенд“ от Индонезия, „Яхия Халил бенд“ от Египет, нашите „Булгара“, а също Стоян и Елица, които бяха на сцената, за премиерата на „Дръмбой“.
В деветото издание на фестивала за пръв път пред българска публика на сцената бяха заедно Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и Теодосий Спасов, а музиката от техния проект „Трета майка“ още шества по световните сцени.В програмата на фестивала са взели участие почти всички големи български джаз изпълнители като Милчо Левиев, Симеон Щерев,Михаил Йосифов, Христо Йоцов, Камелия Тодорова, Васил Петров, Стефка Оникян, Хилда Казасян, Белослава, Мария Илиева, Мери Танева, Мирослава Кацарова, Петър Салчев и много млади бъдещи звезди от родната джаз сцена.
Във феста са участвали и над 30 световноизвестни изпълнители.

N.B. С колегиалното съдействие на banskojazzfest.com 

Related posts

Leave a Comment