Франция взе световната титла, но Хърватска е големият победител – коментар на Митя ИВАНОВ


Отзвукът от Световното първенство продължава, както и коментарите дали Франция заслужено е станала световен шампион!
Хубави – лоши, французите показаха класа, колкото и на някой да не му се иска да го признае… Показаха, че имат едно изключително талантливо младо поколение от продуктивните местни футболни школи, което триумфира в Русия, и което допусна най-малко грешки от своите съперници… Сега „Марсилезата“ вече е на мода…
Съвсем друг е въпросът – колко французите са истински французи и колко скучен и неатрактивен футбол играят.
Безспорно Франция бе най-добрият африкански отбор на това Световно първенство.
С цели 14 натурализирани африканци от Конго, Сенегал, Мали, Того, Ангола и Камерун, плюс тримата „чисти французи“ Лукас Ернандес, Адил Рами и Набил Фекир в състава си…
Не, че искам да кажа нещо лошо, просто френският тим си е мултинационален, т.е. „сбирщайн“ от най-малко 8 или 9 нации…
Но думата ми е за друго…
„Петлите“ станаха световни шампиони с два щедри подаръка от страна на аржентинския рефер Нестор Питана, което е срамно.  Защото за мен първите два гола за Франция бяха изцяло съдийски и те определено повлияха на крайния резултат.
Още в 17-ата минута реферът отсъди несъществуващ фаул срещу Антоан Гризман, който очевАдно симулираше. И след който фаул падна първият автогол в историята на мачовете за световната титла – на Марио Манджукич.
После дойде и вторият щедър подарък – отсъдената в 35-ата минута от Питана абсолютно несъществуваща и смешна дузпа – истинска гавра с футбола.
Вече не знам как трябва да скача един защитник в собственото си наказателно поле. Може би с вързани с въже за тялото ръце, за да не му свирят дузпа.
Та не видяхте ли как Матюиди се наведе и топката се удари без капка умисъл в ръката на Иван Перишич – без траекторията й да е в посока на вратата и без да има чисто голово положение.  Защо реферът като е толкова отворен, не я отсъди веднага, като е имало дузпа, а трябваше да го чакаме да решава близо десетина минути?…
Дузпа за мен нямаше – и заради това, защото нямаше умисъл, както тълкуват експертите по дебелите футболни книги.
Известният английски съдия Марк Клатенбърг също се изказа остро срещу двете съдийски отсъждания и бе категоричен, че няма дузпа.
Да, наистина – това не може да бъде дузпа, още по-малко в толкова решаващ момент и то на финал на Световно първенство.
Изобщо такова неадекватно съдийство на толкова висок спортен форум лично аз не бях гледал…

Нестор Питана сякаш искаше да  отмъсти на Хърватска, за това че балканците на практика изхвърлиха Аржентина от Мондиала. Друго обяснение за мен няма… Аржентинчето – гимнастик просто си свърши работата…

Големият победител на Мондиала, моралният световен шампион лично за мен обаче е и си остава Хърватска.
Да си призная аз също виках да тях…
Заслужаваше си да се види как нация от 4 милиона може да стане световен шампион, нали?
Звучеше ми героично и много вдъхновяващо.
Симпатизирах им като славянин. Та те също са балканци, чувствах ги близо…
Не успяха…уви!
Браво обаче на хърватите! За смелостта им, за борбения им дух, за всеотдайната им игра.
Така Хърватска  спечели симпатиите на целия свят и не заслужаваше тази подигравка на рефера.

Вярно обаче е и друго – хърватите понатрупаха доста умора след тежката си серия от мачове с продължения и дузпи, но какво да се прави – нали и това го има в играта.
Хърватска обаче пренаписа футболната история! Веднага след финала един приятел сподели, че като се изключи далечната 1930 година и Уругвай, Хърватска е най-малката и по територия и по население държава, играла на финал за световно първенство по футбол. Да си призная – това много ми хареса и не се бях сетил за този факт.
Само ще допълня, че в отбора им няма нито един натурализиран чужденец и е съставен само от хървати!
Апропо!..

Related posts

Leave a Comment