Заменят партулиращите полицаи с камери?


Обсъжда се закупуването от държавата на единен софтуер за видеонаблюдение на населените места. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По думите му софтуерът ще бъде под контрола на МВР, като държавата ще се ангажира и с разширението и обновяването му. Това е скъпата част от въвеждането на видеонаблюдение, уточни министърът. Според него необходимо е кметовете на общини и населени места да намерят средства за закупуване на камери.

Повече камери – това означава по-малко личен състав, който се занимава с такова наблюдение, възможност да пренасочим полицаите към други функции, заяви Радев. По думите му камерите ще заместят жива сила от МВР.
Валентин Радев присъства на представяне на видеонаблюдение, което е монтирано в Перник с помощта на две фирми.
Петдесет камери са поставени на всички входно-изходни артерии в града и по-важните кръстовища. Седемнайсет от тях – три моторизирани и 14 стационарни, охраняват централния пернишки площад. На пътен възел „Даскалово“ е инсталирана обзорна камера, която отчита трафика. По нейни данни от 1 май до днес на обяд през пътното съоръжение са преминали над 45 000 автомобила.

Видеонаблюдението позволява да се проследяват коли по номера, включително и ако само са зададени цифрите, по дата и час, по всяко време на денонощието. Според старши директора на МТел Иван Иванов има общини, в които престъпността е сведена до нула, благодарение на въведеното видео наблюдение.

Инвестицията е на стойност 160 000 лв. и е финансирана от „Стомана индъстри“.  Договорът е тригодишен, поясни кметът Вяра Церовска. По думите й контролът се осъществява от общинско помещение, което е оборудвано и предадено на МВР.  Радев горещо одобри направеното и уточни, че Перник е поредният град, в който се въвежда видеонаблюдение. Според него то играе голяма превантивна роля.

Намерението на ръководството на МВР е да се запознае с специфика и проблемите на регионите, които могат да бъдат решени с помощта на полицията, както и да получи обратна информация за постигнатото взаимодействие на дирекцията с местната власт.

Пред министъра е било поставено искане част от парите, които се събират от пътно-транспортни произшествия, да се преотстъпят на населените места. Те пък ще ги използват за закупуване на камери, разказа Радев и посочи, че се работи по този казус.

burgasinfo.com

Related posts

Leave a Comment