Гергана Топалова остана втора на силния тенис турнир Пловдив Къп, губи финала от рускиня


Състезателката на Русия Елина Аванесян спечели турнира по тенис Пловдив Къп за юноши и девойки до 18 години. Тя победи във финала днес с 6:3, 6:4 миналогодишната шампионка – пловдивчанката Гергана Топалова (България). Надпреварата  е от престижната втора категория на ITF и се провежда с подкрепата на верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив и на  техния собственик – пловдивския предприемач доц. д-р Невен Енчев на кортовете на ТК Локомотив в Пловдив.
Рускинята успя да наложи своя стил на игра още в началото на двубоя и не позволи на своята съперничка да направи обрат.

„Все пак съм доволна, че след прекараната тежка травма съм напълно здрава и играя на високи обороти. Не успях да се възстановя и от трудните мачове, които изиграх през седмицата. Обичам да участвам в турнира „Plovdiv Cup“, тъй като тук се чувствам добре и зрителите ме подкрепят. Плановете ми занапред са да се състезавам в турнира при жените“, заяви Гергана Топалова.
Двете финалистки бяха наградени от вицепрезидента на Българската федерация по тенис и председател на ТК Локомотив (Пд) д-р Георги Крумов и от изпълнителния директор на клуба Дора Рангелова.
В събота Чехът Ири Лехецка спечели турнира при юношите, побеждавайки във финала своя сънародник  Далибор Сврижина с 6:0, 6:1.


В тазгодишното издание на „Plovdiv Cup“  участие взеха тенисисти от 19 страни от всички континенти без Австралия. За първи път в турнира премериха сили таланти от Венецуела, Казахстан, Канада и Тайланд, което е показателно, че с всяка изминала година интересът към него расте, непрекъснато се повишава и класата му.
Амбицията на организаторите и на основния спонсор е да го превърнат в състезание от първа категория на ITF.
Директорът на турнира Дора Здр. Рангелова, капитан на България за „Фед къп“ заяви, че участието на много добри тенисисти в Пловдив и през тази година й дава надежда ITF да вдигне догодина категорията на „Пловдив къп“ до най-високата – първа.

Финалите в XIV издание на „Пловдив къп“ за 2018 г.: единично – Елина Аванесян (Рус) – Гергана Топалова (Левски) 6:3, 6:4 и Юри Ленечка (Чех) – Далибор Сврцина (Чех)  6:0, 6:1;
двойки – Елина Аванесян (Рус)/Диана Ходан (Укр) – Гергана Топалова/ Вероника Фалковска (Пол) 6:2, 4:6, 10:6 и Игор Хименес / Жилбърт Соарес (Браз) –  Петер Мак (Унг) /Яник Щайнигер (Швейц) 7:5, 4:6, 10:8.

Почитателите на елегантния спорт препълниха в петък вечерта залата на ресторант „Ретур“ в тенис комплекса, където бе представена книгата „Пловдив-Локомотив и в българския тенис“. Историята на клуба е написана от доайена на спортните журналисти под тепетата Илия Кисимов с помощта на състезателите ветерани. За презентацията дойдоха видни спортисти, треньори, общественици.

Related posts

Leave a Comment