Пловдивският университет създава Детска футболна академия


Детска футболна академия за развитие на малки таланти създава Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ .  Тя стартира с обучение  на деца родени 2009 и 2010 година, като все още има свободни места и приемът за набиране на желаещи продължава.
Първите тренировки ще се проведат на 24 март – събота, от 11 часа на новата спортна база на университета. Те ще бъдат водени от висококвалифицирани треньори и известни футболни личности като футболистът с най-много участие в елита – Марин Бакалов, който има 459 мача, както и настоящият наставник на „Марица“ Пловдив – Стоян Димитров, който е и университетски преподавател по футбол.
Идеята за създаване на Детска футболна академия е на зам.- ректора на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и шеф на Спортния факултет проф. д-р Веселин Маргаритов.

Благодарение на него наскоро бе основан нов университетски спортен клуб, в който професорът има амбиции да се работи само със съвременни методики на обучение и тренировки, на базата на  специализирана научна основа.
„Науката и научните методики много често убягват във футболните клубове у нас, за разлика от тези в развитите футболни държави. Затова искаме да работим с децата по нов съвременен начин по европейски стандарти, като използваме и някои от методиките на големите детско-юношески школи в Европа, като стъпим здраво и на науката. – обясни проф. Маргаритов.
Той разкри, че с децата и с родителите ще работи психолог, който ще помогне за по-доброто психо-физическо развитие и подготовка на малките футболни таланти. За всяко дете ще бъде изготвена специална функционална картотека, в която стриктно ще се следи неговото здраве, функционалните му изследвания от медицинските тестове, както и цялостните резултати от това, което показва по време на тренировки и мачове.
„Заниманията с децата  ще се провеждат от висококвалифицирани и мотивирани специалисти и ще бъдат съобразени с училищния график на децата, което ще даде възможност и на техните родители за лично време, което да прекарат без притеснение за своето дете.
За нас е много важно децата, не само да израстват като спортисти, а да се развиват като пълноценни личности, с високи морални качества и възпитание –  каза още проф. Маргаритов.  –  Поне 30 % от нашите студенти от спортните специалности в университета са настоящи и бивши футболисти и така в нашата Детска футболна академия те ще могат да се усвояват тънкостите на треньорската професия, както и да провеждат с децата своите задължителни учебни практики“.

За повече подробности: 0888 401833

Related posts

Leave a Comment