Цените на петрола пак със спад

images
Цената на петрола  спада, след неочакваното нарастване на американските запаси на суров петрол и по-силния долар, но възстановяването на азиатските борси след ръста с почти 2% на Wall Street подкрепи донякъде цените.

Азиатските инвеститори са фокусирани върху ръста на американските запаси от суров петрол през тази седмица, но настроенията са подкрепени и от възхода на Wall Street, съобщиха от Ayers Alliance в Сидни.

Доскоро цената на петрола сорт Брент за доставките през октомври се понижи с 32 цента до 50,18 долара за барел, след като през предишната сесия поскъпна с 94 цента. По време на сесията цената падна под 50 долара до 49,95 долара за барел, преди да се възстанови.

Фючърсите на американския суров петрол също за октомври спаднаха с 30 цента до 45,95 долара за барел, след като завършиха с ръст от 84 цента в предишната сесия. Бенчмаркът достигна минимум от 45,65 долара за барел преди това.

„Въпреки че петролът може би избегна меча територия този път, може да не успее да го направи през следващите няколко седмици с намаляващия капацитет на рафинериите“, казват от Phillip Futures в Сингапур.

„От друга страна, виждаме спад на петролното производство в САЩ, което е добре за цените в дългосрочен план. Затова нашето предположение отново е, че свръхпредлагането започва да намаля“, допълват те.

Американският суров петрол поскъпна с 27,5% през три поредни сесии до понеделник и отбеляза най-голямото си тридневно процентно повишение от август 1990 г. насам, възстановявайки се от шестгодишен минимум от 37,75 долара за барел.

Петролът ще намери подкрепа на цени от около 42-44 долара за барел, но спад под това ниво ще наложи натиск върху някои икономики от ОПЕК.

„Понижаване на производството от ОПЕК ще има само при продължително поевтиняване на петрола.
Вместо това петролните производители залагат на повишено търсене заради приближаващата зима, а рафинериите изместват фокуса на производството си от бензин към гориво за отопление.

Американските запаси на суров петрол неочаквано отчетоха ръст от 4,7 мнл. барела до 455,4 млн. барела в седмицата до 28 август, което е най-голямото седмично повишение от април насам, сочат данни на Агенцията за енергийна информация от сряда. Анализаторите очакваха резервите да останат без промяна.

По-силният долар също натежа върху цените на суровината.

Инвеститорите очакват резултата от срещата на Европейската централна банка по-късно в четвъртък и данните за заетостта извън земеделието в САЩ в петък.

Related posts

Leave a Comment