Голяма украинска победа на 66-ия роден колоездачен тур! Виталий Бутс покори с лекота Юг-а

BONC0943
С голяма украинска победа днес завърши 66-ата Международна колоездачна обиколка на България.
След като Сергей Лагкути спечели Обиколката-Севеp, днес сънародникът му от украинския тим Коолс Виталий Бутс покори с лекота Юг-а.
Може би най-силният бегач на тазгодишния роден колоездачен тур блесна отново с брилянтна тактика и техника и подкрепян от съотборниците си не остави никакво съмнение, че е голям!
В крайното генерално индивидуално, след Бутс остана Станислав Бажков от отбора на ВК „Минск“, Беларус, на 24 секунди от победителя, а третото място зае също украинец – Андрий Василюк от „Колос“…
Виталий Бутс не само спечели днешния трети етап – пореден за него от състезанието, но той грабна и сърцата на фенове и медии със своята пословична скромност и професионализъм!
По 99-километровото трасе от Стара Загора до Пловдив, Витя кара като лъв и постигна третата си поредна етапна победа, като финишира първи с време 2 часа, 6 минути и 30 сек…
Подробности!
Последният етап бе дълъг 98.2 км – от Стара Загора до Пловдив.
Бутс надделя в груповия финален спринт край сградите на холдинга за производство на велосипеди „Макс Европа”, следван от аржентинеца Николас Тивани от УниЮро-Хемус, който спечели съревнованието за най-добре представил се млад бегач, а трети е Леонид Краснов от румънския тим Tушнад
Всички с време 2.06:03 ч., което е времето и на основната група.
В крайното класиране втори и трети са съответно Станислав Бажков /Мinsk/, който е и най-добрият катерач в Обиколката-юг, на 24 сек от първия, и Андрий Василюк от тима на Koолс, също на 24 сек.
По краткия и равен път до Пловдив имаше само две премии за активност – на 59. и на 74. км /Садово/. 21463131_1615961928422793_1629632617321377140_n4Тъкмо на тях трябваше да се реши кой ще е бегачът, който ще отнесе и почетната зелена фланелка. Ще я отнесе в Турция Ферит Джан Шамлъ, който не беше затруднен от преките си конкуренти за първото място.
Още от старта в Стара Загора, даден символично от Стефан Христов, победител в Обиколката на България прeз 2015, започнаха опитите за откъсване и така бе почти до финала.
Най-настойчиви бяха бегачи от Сърбия, Турция и особено беларусите от Минск, сред които изпъкваше Юхен Собал. Именно той взе и двете премии за активност.
 Между спринтовете за точки в колоната вреше и кипеше, но…под диктовката на силните украинци от Koолс. Те знаят как се пази лидерската фланелка и парираха всички атаки на онези, които можеха да я застрашат.
С най-предно място в крайното класиране от българските колоездачи е националът Радослав Константинов – пети, на половин минута от победителя.
Благодарствени думи зслужава един от спонсорите на състезанията – холдинга „Макс Европа“, който организира чудесно финално посрещане на колоната в Пловдив. Изпълнителният директор на „Макском“ Николай Бояджиев връчи награди на най-добрите, но най- впечатляващ бе щедрият жест, който холдингът направи: дари на Българския колоездачен съюз 20 велосипеда за развитието на детско-юношеското колоездене.
 На финала на Обиколката-юг дойде и министърът на спорта Красен Кралев, което е добър знак на внимание към колоездачния спорт.
 Председателят на БКС Евгени Димитров използва повода, за да съобщи отлична новина – той показа нова придобивка на Съюза – товарен микробус Пежо, който ще ползват националите и най-добрите наши колоездачи.
Водачите на българските тимове получиха специални благодарствени плакети и често нови таблети, подарени им от шефа на БКС Евгени Димитров, който също заслужава големи адмирации за свършеното от него за тази Обиколка

Related posts

Leave a Comment