Импровизации, свободно музициране и уникални концерти на музикалния фестивал за съвременни млади изпълнители в Пловдив

ALEXANDER_MATHEWSON

На неповторими импровизации, свободно музициране и уникални концерти ще станат свидетели пловдивчани на започващия днес  в града първи музикален младежки фестивал за съвременни млади изпълнители от Европа. Нетрадиционни музикални форми и изпълнения на талантливи музиканти и млади композитори от Германия, Австрия, Белгия и България ще огласят Пловдив в продължение на три дни до неделя. Почитателите на муцикалната импровизацията и свободно     музициране ще чуят аранжименти на известни джаз-стандарти, оригинали и обработки на познати парчета от различни стилове в изпълнение на млади таланти като Александър Матюсън (пиано) и Клаас Краузе (китара), които ще свирят заедно с местни музиканти. Първият фестивален ден започва звис на Античния театър с голям концерт на световно известният Баварския младежки мандолинен оркестър. Младите музиканти от Мюнхен пристигат за участие във Фестивала с финансовата подкрепата на „Гьоте – институт“ в Германия.

На сцената на Античния театър ще звучат обичани класически произведения и ярки образци на съвременната и развлекателната музика. В програмата ще звучат обичани класически произведения и ярки образци на  съвременната и развлекателната музика.
Вторият ден на фестивала ще се проведе в Културен център „Тракарт“, на 8 септември. В програмата са включени произведения на млади композитори от България и Германия, които ще концертират съвместно с музиканти-възпитаници на Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров” – София.
Закриването на „Plovdiv Fresh Music Festival“ ще бъде на 9 септември в емблематичното за младите „Bee Bop Cafe“, което ще събере пристрастените любители на джаза и стила „джем-сешън“, с който ще завълши музикалната вечер.
Първото издание на „Plovdiv Fresh Music Festival“ стартира днес и ще продължи до 9 септември.
Събитието има за цел да стане „събор“ на талантливи млади музиканти и да „подгрее“ програмата по повод спечелената от Пловдив титла за „Европейска столица на културата 2019“.

Организаторите имат амбиции събитието да се превърне в своеобразна нетрадиционна платформа за различни жанрове музика, която да внесе допълнителна „свежест“ в многоликия културен живот на най-стария жив град.

Мисията на „Plovdiv Fresh Music Festival“ е да стане ежегодно културно събитие на Пловдив и Мюнхен за представяне на млади европейски композитори  изпълнители.
Фестивалът се организира изцяло с дарения от пловдивски меценти.
Plovdiv Fresh Music Festival е идеен проект на Александър Матюсън, студент по композиция в Музикалната академия в Мюнхен, възпитаник на проф. Марина Капацинска, Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров” – София.

Организатори на фестивала са самият Александър Матюсън и Агенция за реклама и връзки с обществеността „Creative Ray”, представлявана от Илиана Нанчева.
Пловдивчани ще видят и се наслрадят още на творчеството на  Максимилиян Цимерман- виолончело,  бас китара и Феликс Бьонигк (мандолина,  китара).
В артистичната атмосфера на галерията на художника Ангел Гешев, ще оживеят кратки джаз стандарти и импровизации на младите композитори и изпълнители и ще можете да зададете своите въпроси към тях,  в артистична среда.
За радост на пловдивчани, няколко вечери „Arsenal of art” е сцена за изява на музикалния талант и творческите търсения на Александър Матюсън, Максимилиян Цимерман и Феликс Бьонигк, които чрез музиката скъсяват дистанцията между изкуството и човека и ни повеждат към нови ярки светове.

Plovdiv Fresh Music Festival е най-младият фестивал в рамките на Есенен салон на изкуствата Пловдив‘2017.
Фестивалът има за цел да бъде своеобразен „събор“ на млади и талантливи творци от цяла Европа, платформа за различни жанрове музика, която да внася допълнителна „свежест“   в многоликия  културен живот на Пловдив.

Още веднъж програмата:

8 септември, 19:00ч.  – “TERRA NOVA” в Културен център „Тракарт“, Пловдив.
В концертната програма са включени произведения на младите композитори от България и Германия  Александър Матюсън, Максимилиян Цимерман, Светлин Христов, Клаас Краузе и Феликс Бьонигк, които ще концертират заедно със студенти по инструментално изкуство от Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров” – София. Голяма част от произведенията включени в програмата са писани специално за фестивала и ще бъдат представени за първи път пред пловдивската публика.

9 септември, 21:00 ч. – Закриването на Plovdiv Fresh Music Festival ще събере пристрастените към джаза и джем-сешъна пловдивчани и гости на града в BeeBop Cafe.  Почитателите на импровизацията и свободното музициране ще чуят аранжименти на известни джаз-стандарти, оригинали и обработки на познати парчета от различни стилове в изпълнение на младите таланти Александър Матюсън (пиано), Клаас Краузе (китара) заедно с местни музиканти. Вечерта ще завърши с отворен джем-сешън.

Цената на билетите е 10 лв. Продажба и на място преди концертите.

You may also like...

Add a Comment