Голяма българска етапна победа, Лактути спечели очаквано 66-ата международна колоездачна обиколка на България

DSC02165
С голяма българска етапна победа завърши 66-тата международна колоездачна обиколка на България – Север, от категория 2.2. Постигна я отличния наш колоездач и национал Станимир Чолаков от тима на УниЮро- Хемус, който показа на всички, че е голям тактик и страхотен бегач и се намира страхотна спортна форма. Сергей Лагкути спечели очаквано Обиколката Север, след като запази жълтото трико и след последния северен етап от Свищов до Елена, с дължина на трасето от от 111 км

Александър Алексиев от Несебър се класира втори в Обиколката, той е втори и в надпреварата при катерачите – отлично класирена за 24-годишния национал. Трети е румънецът Николае Тановичи от тима на Тушнад
Много интересен бе последният етап от Обиколката-Север от Свищов  до Елена, 111 км, спечелен от Станимир Чолаков. Стенли направи блестяща финална атака, като  изпревари британеца Калъм Фъргюсън с 3 секунди, и с 47 сек.  третия – Станислав Бажков от Минск. С неговото време дойде и основната група, в която бяха и фаворитите: Александър Алексиев – осми и лидерът Лагкути – 18-и.

Победителят Лагкути е първи и в съревнованието за най-добър катерач и за най-активен състезател – с равен брой точки с румънеца Даниел Кръстя /Tushnad/.

Най-добър млад бегач е аржентинецът Николас Тивани от УниЮРО- Хемис.

Как се разви борбата в последния етап, според коментара на специализирания колоездачен сайт Мaxbike.bg

По равнинно-хълмистия маршрут имаше само две премии – и двете за активност – на 37-ия и 79-ия километър.  Надпреварата започна динамично и така бе до края.
Още в началото опити за атаки започна да прави Станимир Чолаков, който бе активен през цялото състезание /бе трети в етапа за Плевен/, и с това подсказа, че иска да затвърди доброто впечатление, което създаде за себе си през тези дни. Той бе от най-добре представилите се българи в състезанието, макар и той като Сашо да не бе с националното трико.

Lagkuti(1)

Към 30. км към Чолаков се присъединиха още трима чужденци и се оформи челна група, която взе аванс около половин минута.

Първата премия за активност взе Матиас Минож /Unieuro Travigiani-Hemus/; Даниел Кръстя бе втори и се намеси за крайната победа при „активистите”, като се изравни по точки с водача Лагкути /трети на този спринт/.

Опитите за откъсване следваха един след друг. На 75. км, край Горна Оряховица, се отцепиха британецът Лауренс Карпентър /Catford/ и Олександър Головаш /Minsk/. Те обаче бяха прихвати от групата, с активното участие на блестящия през този ден

Sasho-katerach

Последваха нови прегрупирания и когато до възрожденския град на Стоян Михайловски и Иларион Макариополски оставаха двайсетина километра, нов пробив напред направи вездесъщият Чолаков, следван от Фъргюсън. Авансът им не беше голям, групата връхлиташе страховито отзад, но българинът се справи и заслужи овациите на множеството в центъра на града. Така опитният бегач от Свиленград, но от години в троянския „Хемус”, завърши по достоен начин, показвайки, че има още много „хляб” в него и е бил до известна степен пренебрегван досега в контекста на националните селекции. Станимир донесе втората победа на българин в състезанието и втората поредна победа за тима си. Най-напред в крайното класиране от бегачите от националния ни отбор е Николай Михайлов – 7-и. В Топ 10 е и Евгени Балев – 9-и.

Какво казаха след финала:

Александър Алексиев /Nessebar Shockblaze/: „Не беше лесно и тъкмо за това много се радвам, че станах втори. Всеки етап бе труден и нервен. Още в пъпвия етап заех високата позиция, която обаче трябваше с много труд и постоянство да я защитавам. След шампанското започваме да мислим за „юга”, чийто начален етап /б. а. – 235 км до Ивайловград/ е доста труден. Със съотборниците ми ще се опитаме да докажем, че въпреки класата си, бегачите на Kolss не са чак толкова далеч напред пред нас. Но тези опитни украинци, които са първи и в отборното подреждане, наистина показаха класа, което си е живо предзвикателство за всички в колоната“.

3et-elena(1)

Сергий Лагкути /Kolss, 32-годишен/: „В България съм за пети път и винаги ми е било приятно да карам тук. Стремях се към крайната победа, но не очаквах, че ще взема и други две фланелки. Това обаче не беше лесно. Продължаваме и в следващото състезание с не по-малка амбиция”.

Победителят в МКОБ-север бе официално награден от организаторите, получи купа, цветя, бутилка шампанско, но неговите подгласници – вторият и третият – не бяха поканени на почетния подиум за награждаване, както това стана с класиралите се на първите три места отбори.

Утре е е почивен ден и за Обиколката. На 7 септември от Елена започва МКОБ-юг. Първият етап е до Ивайловград – 235 к

Снимки Темпо Нюз и Мaxbike.bg

 

Related posts

Leave a Comment