Лагкути запази жълто трико, вече е на 111 км от победата в Обиколката

BONC0281
Украинският ас Сергий Лагкути запази жълтата фланелка на лидер в 66-ата Международна колоездачна обиколка на България, след втория и третия етап. Така мощния бегач от тима на Kоолс вече е само на 111 км от крайната победа в родния тур – Север, преди утрешния последен етап от Свищов до Елена.
Как премина борбата във вчерашния ден.
Аржентинецът от българо-италианския тим Униеевро – Хемус Николас Тивани спечели етапа от Плевен до Свищов, 71 км.
Той финишира първи в родния град на Алеко Константинов, а основната група пристигна 4 секунди след него. Втори и трети са съответно Станислав Бажков /Minsk/ и Виталий Бутс /Kolss/. Средната скорост е доста висока – над 47 км/ч.
Александър Алексиев от Nessebar Skockblaze се класишра десети и остава втори в генералното класиране, намалявайки преднината на лидера Сергий Лагкути /Kolss/ с 12 сек и тя вече е 3:17 мин. Трети е Николае Тановичи /Tusnad, Румъния/, на 1:37 мин от Сашо, който е втори и в напреварата за катерачи и четвърти при „активистите“.
Победителят в Свищов е и най-добрият млад бегач до 23 г. и носи почетната бяла фланелка.
Водачът Лагкути е притежател на останалите три престижни трика, само че по пътя от Плевен до града на Дунав Ферит Шамлъ /Турция/ се изравни с него по точки в надпреварата за активност. Украинецът ще носи най-ценната фланелка – жълтата, а другите две трика ще облекат подгласниците му в съответните надпревари: Александър Алексиев /за катерачи/ и Ферит Шамлъ /активност/..
Как се разви борбата в етапа.
По краткия, сравнително равнинния маршрут, имаше само две премии за активност: на 29-ия и 59-ия км.
Първата спечели румънецът Даниел Кръстя /Tusnad/, а втората – турчинът Шамлъ.
Несебърските колоездачи с велосипедите Shockblaze караха сравнително компактно, помагайки на лидера си Алексиев. Той е на крачка да запази чудесната позиция до края на това първо състезание.
След 20-ия километър напред се откъснаха Кръстя и Яхен Собал /Minsk/, преднината им обаче не надхвърляше минута и те бяха настигнати от колоната 20 км преди края.
Малко преди финалната линия самостоятелна атака направи младият аржентинец и заслужено добави и победа към изявите си като най-силен бегач под 23 години.

В етапа преди този – от Троян до Плевен – 66 км победата изкова нашият Радослав Константинов. Националът на Черноморец – Бургас проведе брилятно бягане като изпервари основния си конкурент за етапната победа – Едуард Ворганов от Minsk.
Още един българин – Станимир Чолаков /Unieuro-Hemus/, се изкачи на почетната стълбичка в Плевен – той стана трети, Колоната пристигна 17 секунди след тях.
По късия маршрут имаше две премии за активност – на 16. км и 35. км, както и една парична премиа на кмета на Ловеч.
Първата премия бе спечелена от Ферит Шамлъ /Турция/, паричната – от Уили Фокс /Catord Banks, Великобритания/, а третата – от Андрий Василюк от Kolss.

Related posts

Leave a Comment