Силен украинец спечели първия етап от родния тур, отлично второ място за нашия Сашо Алексиев

8_n
Украинецът Сергий Лагкути от тима на Коолс спечели първият етап от стартиралата днес 66-та Международна колоездачна обиколка на България, от категория 2.2.
Българинът Александър Алексиев от отбора на Несебър се класира втори в тежкия етап, от 161 км, от София до Троян след много активна и мъжка езда.
Сашо се откъсна заедно с Лагкути преди височината от втора категория на 41. нм от старта, двамата направиха много силен тандем, натрупаха по едно време преднина от над 5 минути, обраха всички премийни спринта до финала, където първи пристигна украинецът. Той се отскубна по височините на Троянския проход /Беклемето/ и завърши за 4.17:34 ч. Сашо дойде малко над три минути след него.
„Стана силен етап, доволен съм от вторто си място.Много съм уморен, беше тежко. Получих мини криза и изостанах от украшнеца, но той е много силен.
Карап добре, изпълних голяма част част от тактическия ми план. Не беше леко, но се радвам, че издържах“, каза след финала Алиександър Алексиев.
„Ще се опитаме със съотборниците ми да се противопоставим на силните бегачи от бившите съветски републики. Видя се, днес колко са силни украинците“. .
Трети се класира румънецът Николае Тановичи – близо две минути след Сашо, а основната група пристигна девет секунди по-късно.
След тази победа Лагкути заслужи не само жълтата фланелка, но и бялата на точки за най-добър катерач и зелената за най-активен състезател.
Най-добре представилият се млад бегач /до 23 г./ е Николас Тивани /Unieuro-Hemus/, който ще стартира във 2. етап с почетната бяла фланелка.
Утре – 4 септември, е вторият етап – от Троян до Плевен 66 км, където след финиширането ще се състои награждаване от община Плевен. Същия ден колоната ще продължи за Свищов в следващия етап, а на 5 септември – от Свищов до Елена, с което ще приключи Обиколка „Север”.
Маршрутът на родния тур „Юг” е Елена – Ивайловград – Стара Загора.
По повод преминаването община Ловеч кметицата Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до участниците и организаторите. В него се казва:
„Маршрутът, предвиден за 4 септември, се вписва със своята символика в проявите, посветени на 140-годишнината от Освобождението на Ловеч през Руско-турската война, тъй като това е пътят на освободителите. Нашето чувство на гордост се подхранва и от факта, че неотдавна Ловеч беше финален етап на колоездачната обиколка на България за купа „Васил Левски”, която се проведе в навечерието на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. Така градът трайно се вписва в картата на колоездачните традиции под знака на патриотизма, родолюбието и високите спортни постижения. Не се съмняваме, че състезанието ще има топло посрещане от страна на всички местни любители на спорта и на колоезденето в частност.“
Най-старата на Балканите обиколка е преминавала през Ловеч за последно през 2012 година.

You may also like...

Add a Comment