Водещ очен лекар с лекция в Пловдив за глаукомата

D-r Uzunova
Водещият очен лекар д-р Станка Узунова изнесе лекция на тема: „Глаукомата – какво знаем, какво не знаем и какво крие бъдещето”.  Инициативата се проведе с подкрепата  на Световната глаукомна асоциация и със съдействието на Пациентска организация Глаукома.
Училището по глаукома се провежда за осма поредна година по повод  Световната  глаукомна седмица с цел повишаване информираността на хората относно заболяването.
От 12 до 18 март т.г. различни кампании и инициативи са организирани по целия свят, в по-големите градове на Япония например, обществените сгради се осветяват със зелена светлина, какъвто е цвета на логото на кампанията.
По информация на Националния консултант по очни болести в България има 78500 диспансеризирани пациента с глаукома. 2/3 от тях са жени. 64 000 са над 60 години. Новооткрити хора с това коварно заболяване за една година са 7500 души.
Д-р Узунова обясни пред препълнената зала в Дома на техниката, че  глаукомата  протича с нормално или повишено вътреочно налягане и причинява прогресиращо увреждане на зрителния нерв, зрителното поле и зрението.
Нелекуваната или неправилно лекуваната глаукома неминуемо води до слепота.
Ранното откриване и съвременното лечение могат да запазят зрението.
17361430_1333654683347733_240397938_n
Лекторът изясни водещата причина за слепота – половината от пациентите не знаят, че са болни, заболяването се открива късно, когато са настъпили необратими увреждания на зрението. Глаукомата няма симптоми и всеки е с риск да заболее – “тихият крадец на зрение”, осъзнава се при 40% загуба на зрение. Затова важна задача е информиране на хората и провеждане на периодични очни прегледи, особено на кръвните родственици по права линия на пациенти с глаукома – веднъж или два пъти годишно след навършване на 40 год, каза още специалистката.
Какво крие бъдещето на глаукомата, д-р Узунова? – с такъв въпрос се обърна „Темпо Нюз” към водещата очна лекарка.
–  Надявам се – добри новини! Нови разработки, научни открития, всички се надяваме скоро да бъде открито средство, с което да можем директно да предотвратим увреждането на зрителния нерв и да попречим на причинителите на това увреждане.
– А какви са новостите в лечението на глаукомата?
–  След близо 20 год. липса на нови лекарства, в процес на проучване и внедряване са цели 3 нови групи медикаменти с нови механизми на действие, по-малко странични признаци и по-добър ефект!
–        Кажете нещо повече за по-бързата и ранна диагноза?
Възможностите ни за ранна диагностика на заболяването все повече нарастват с разработването на нови и все по-прецизни апарати. Важно е да се обръща внимание на заболяването и при съмнение да се правят допълнителните тестове, чрез които ще поставим или отхвърлим диагнозата.
–     През м.февруари т.г. бе публикувана информация, че японски учени са разработили ново устройство, подобно на очила, чрез което може да се установи частична загуба на зрителното поле. Информацията се предава на компютър, като замерванията са 60 броя за всяко око, а изследването отнема общо 10 минути. Очаква се проучването да приключи до края на годината и устройството да се продава от пролетта на 2018 год.
– Разработват се и умни контактни лещи, чрез които да може да се проследи какво е очното налягане за определен период. Чрез датчик информацията се прехвърля в компютър и може да бъде разгледана от лекуващия очен лекар.
17360646_1333654593347742_2007684025_n
–        Как може да се подобри лечението
От изключителна важност е да се прави оценка на прогресията на заболяването чрез компютърна периметрия –  като знаем дали уврежданията прогресират, ще можем да вземем и съответните мерки. Зрителното поле е основният показател, определящ компенсацията, а не очното налягане.
– Особено важно е също сътрудничеството на пациента – назначенот олечение трябва да се прилага така, както е предписано от лекуващия лекар. Ако това са очни капки – те да се слагат редовно и непрекъснато.
–        Знаем, че се обмислят и нови стратегии в лечението. Така ли е?
– Да, така е. Интерес представляват т.нар. био импланти, все още в процес на проучване – био импланта се инжектира в окото и  отделя лекарство в продължение на 4 месеца. В процес на проучване и внедряване в САЩ е медикаментозен силиконов пръстен, който се поставя от очния лекар на повърхността на окото под клепачите, без да е необходима хирургия. В продължение на 6 месеца той излъчва лекарство и може да бъде лесно отстранен. Големи надежди се възлагат на стволовите клетки – те имат способността да се възпроизвеждат и да заместват увредената тъкан с нова. Този потенциал е установен както за очната тъкан, така и за зрителния нерв. Това е една вълнуваща възможност за възстановяване на увредения от глаукома очен нерв.
– Звучи доста обнадеждаващо …
– Вижте, въпреки, че глаукомата причинява слепота, при ранно откриване и започване на лечение огромна част от хората никога не ослепяват. Слепота причинява неоткритата и нелекувана глаукома. Особено важно е да се следят редовно прогресията и стабилността на заболяването. Да не се забравя, че лечението е за цял живот и то работи добре само ако се прилага.
„Да продължим да се радваме на живота! Защото макар същественото да е невидимо за очите, светът си заслужава да бъде видян!”. Така приключи своята лекция д-р Узунова.
И допълни, че има още много какво да научим, но бъдещето крие светлина и добри новини! Защото очите са безценни и трябва да се погрижим за тях навреме! Те са най-съвършено развитите сетива! Чрез тях възприемаме над 80% от заобикалящия ни свят.
За да можем да продължим да правим планове, да започваме нови дейности, да ходим на приключения…

 

Related posts

Leave a Comment