Спортен журналист и програмист правят революцията в спортните новини с иновативно мобилно приложение

1-2-667x420
Спортният журналист и създател на сайта PlovdivDerby.com  Андрей Спасов и програмистът Йордан Лазаров правят опит за  революцията в спортните новини, след като като създадоха и пускат иновативно мобилно приложение наречено  SPORTFEED.  Андро и Данчо пуснаха тези дни своя нов продукт на пазара. Става въпрос за мобилно приложение, което очаква да разтърси всеки запаления футболен или спортен фен.
Предлагаме Ви едно интервю с Андрей, направето от сайта Podtepeto.com, което сигурно ще представявлява интерес и за читателите на Темпо Нюз.  Ето и всички подробности от идеолога на иновацията:

– Здравей, Андрей! Всички футболни фенове те познават от проекта ти „Пловдив Дерби“, какво представлява новото ти начинание?

– Преди 6 години стартирах може би първия регионален спортен сайт в България. За Пловдив съм сигурен, че бях първи. След бързия му успех много скоростно се появиха още половин дузина такива проекта под тепетата. Трибуна Пловдив, Спортен Пловдив, Густо спорт и още и още. Всички ние сме в жестока конкуренция за новини. Не бих искал да оценявам, кой е по-добър, кой е по-четен и кой е по-достоверен. Не искам и феновете на футбола и спорта да го правят. Всички ние си имаме предимствата и недостатъците. Именно така се роди и идеята ми
за SportFeed.
d01a059bf8281010c650b8cf8ce92710
Приложението на Android и iOS обединява над 30 от най-големите и авторитетни сайтове в България, както и най-популярните регионални такива. Да си представим, че ти си фен на Ботев или Локомотив. Искаш да прочетеш всяка една новина за твоя отбор. И почваш: Отваряш едно след друго спортали, гонгове, дербита, трибуни, нюзове, официални сайтове, фенски страници и т.н., и т.н. Изведнъж осъзнаваш, че си отделил над половин час, за да „преровиш“ всички сайтове и да прочетеш всичко за твоя любим отбор. Аз и моят партньор в това начинание Йордан Лазаров ще сложим край на това. Нашето приложение (SportFeed), ще предоставя на потребителите си всички тези новини директно на телефоните им. И то на момента, в който се появят. Така читателят ще бъде информиран максимално.“

– Как се роди идеята?

– Аз като спортен журналист, точно като всеки един фен, трябва да следя, кога и къде, какво се пише, за отборите, които отразявам. Една вечер си помислих, че ще е страхотно, ако някой ми напише програма, която да ме уведомява, в кой сайт, какво излиза за Ботев и Локомотив. Бях готов да звънна на Данчо да го попитам може ли да ми направи такава програма. В следващия момент обаче си помислих: „Що за егоизъм? Не може ли подобен проект да се ползва от всеки един фен?“ Оставих идеята вечерта да „отлежи“ и на следващия ден се обадих. От другата страна само чух: „Идвай, почваме го!“. И така, започна едномесечен труд, най-вече от страна на Данчо, който изписа буквално десетки програми, скриптове и ботове, за да осъществи идеята. Двама-трима наши приятели през всичките тези седмици тестваха всяка следваща версия, която им изпращахме и така до 3 март, около 18:00 часа, когато пуснахме приложението за Андроид в Google Play. Отворихме шампанското, разделихме се и след малко Данчо се обади, че не е одобрено от магазина Google Store. Той обаче седна и веднага нанесе нужните корекции за да получим заветното „ОК“ и така в 21:00 часа в деня на Националния празник стартирахме.

– Има ли интерес към приложението?

– Смея да твърдя – ДА! Oще повече, че приложението е безплатно и такова ще си остане! На ден правим по около 100 инсталации. Само след 3 дни попаднахме в секцията: „Налагащи се приложения“ на Google Play. На петия ден вече бяхме в секцията на „ТОП спортните приложения“ Постоянно питам хората, какво мислят. Сигурно съм говорил с над 100 души! Около 98% смятат, че идеята е добра. Хората вече дават предложения, как да подобрим приложението.

– Казваш 98%, значи има и такива, на които идеята не им допадна?

– Е, то оставаше и да няма. Един приятел примерно ми каза: „С това няма да се пенсионираш“(смее се). Имаше и още един негативен отзив, но не помня, какъв точно беше.

– Как го разпространявате?

– От човек на човек. Нямаме инвеститор и хиляди левове за реклама, затова разчитаме на социалните мрежи и на себе си. Този уикенд примерно сам направих около 40 инсталации, ходейки от човек на човек преди мачовете на Локомотив и Ботев. Питам хората, искат ли да им го инсталирам, обяснявам за какво става въпрос и го правя.

– Някой отказа ли ти?

– Да, Асен Караславов от Ботев Пловдив. Помисли, че искам да му „хакна“ телефона и да го подслушвам (смее се). След няколко дни съм сигурен, че сам ще си го инсталира. Използвам случая да го поздравя.

– Как всъщност работи приложението?

– Смятам, че идеята е революционна, затова и слогана ни е „Революция в спортните новини“. Ботове обикалят над 30 сайта в България и индексират новините. Потребителят пък, веднага след инсталацията се абонира за своите любими отбори. Примерно: Локо Пд и Наполи, или 4-560x420
Ботев и Борусия, и т.н. След това му остава само да чака да получи известие на телефона си, че някой е публикувал новина за някои от неговите любими отбори. Това е. Телефона изпиуква, извибрира или светва (в зависимост от настройките, които могат да се направят в самото приложение) и с един клик вече си в Спортал или в Гонг, или където е публикувана новината. Това е другото хубаво на приложението. Ние не крадем новините на сайтовете. Напротив. Рекламираме ги напълно безплатно пред нашите потребители и изпращаме посетители директно на сайта, който е написал новината. Така всяка авторска новина получава заслуженото – посещения. Ако Гонг публикуват нещо първи за Ботев, потребителите на SportFeed ще отидат в Гонг, за да го прочетат, а не примерно после да видят новината в PlovdivDerby прекопирана и да направят клик на мен, а не на първоизточника. Така ще подкрепим и авторските материали. Така и читателите ще знаят, кой първи е писал нещо.

– Веднага се сещаме за един недостатък. Едни и същи copy/paste новини обикалят всички сайтове. Така вашите потребители ще получат 8 известия от различни сайтове за една и съща новина. Това няма ли да е досадно?

– Точно обратното. Едва ли има човек в Пловдив, който по неприкрито да се е противопоставил на анонимния копи/пейст и кражбата на новини. Написали сме програма, която разпознава копираните материали. Така потребителите ще получат известие само от първоизточника. След това, който и да копира новината, ще се появява като дублирана новина и приложението няма да я разпознава като уникална информация, и няма да уведомява потребителя за нея.

– Само футбол ли?

– О, не. Има секции за Григор Димитров, Цвети Пиронкова, Митко Бербатов, Кубрат Пулев, грациите ни, за баскет, волей и Формула 1. Тепърва ще добавяме най-разнообразни новини.

– Ти самият ползваш ли приложението?

– И още как! Аз съм с iOS, а приложеното за „ябълки“ ще е готово едва след няколко дни. Затова съм конфискувал таблета на един от тестерите ни. Горкото момче, не го е виждал от 5 седмици заради мен.

– Ами освен да ви пожелаем успех…

– Благодаря. Нека всеки, който си изтегли приложението и е доволен от него, да го препоръча на приятелите си. На това разчитаме най-много. Ще бъдем близко до нашите потребители и ще се опитваме да задоволяваме всяко едно тяхно желание. Именно на близостта с читателите си PlovdivDerby.com дължи успеха и популярността си. По същия начин ще процедираме и в SportFeed.

Линк за изтегляне на приложениeто от Google Play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=me.sportfeed.bg&hl=en 

Related posts

Leave a Comment