Д-р Станка Узунова: Всеки четвърти ученик има проблеми със зрението

D-r Uzunova (1)
Водещият офталмолог д-р Станка Узунова е често търсен събеседник, защото е доказан специалист по лечение на очни болести. Има повече от 20-годишен стаж като офталмолог, с подчертани професионални интереси в областта на глаукома, сухо око, макулна дегенерация, контактна корекция и детско зрение. Придобила е над 10 следдипломни квалификации и обучения, като повечето са свързани с развитието диагностицирането и терапията на глаукома. Участвала в над 60 международни и световни симпозиуми, конференции и конгреси по офталмология в Европа, Азия и САЩ. Потърсихме д-р Узунова за разговор по една често подценявана от родителите тема – профилактика на детското зрение. Вижте, зрението е най-важното от петте сетива. Над 80% от заобикалящия ни свят възприемаме чрез очите. През детството се развива нервната система и се изграждат зрителните пътища. Двете очи трябва да работят в екип, в противен случай зрението може да остане лошо за цял живот. Ранното откриване на съществуващ очен проблем при деца е много важно – детските очи са толкова по-податливи на лечение, колкото по-рано започне то. Така неусетно започваме разговора с д-р Узунова, която както винаги, се оказва много приятен и изключително полезен събеседник.
– Д-р Узунова, кога трябва да правим на децата профилактични очни прегледи?
– Според Американската оптометрична академия първият очен преглед при деца трябва да бъде направен на 6-месечна възраст, след това на 3 години и преди да постъпи детето в училище. За учениците препоръките са за преглед на всеки 2 години. Децата, които имат очни проблеми, трябва да бъдат преглеждани на по-кратки интервали – според лечебния план на очния специалист.
– В предучилищна възраст?
– В предучилищна възраст очният преглед е изключително важен и задължителен преди започване на училище. От 3 до 6 год. възраст 5-10% от децата имат проблеми със зрението. Симптоми за възможни проблеми със зрението на децата от предучилищна възраст са, когато детето сяда твърде близо до телевизора, държи книгата много близо, криви си главата, за да вижда по-добре, присвива си очите и е чувствително към светлина, често има сълзене, затваря едното си око, за да чете или гледа телевизия. Обърнете внимание и когато детето избягва занимания, които изискват по-добро зрение наблизо като рисуване и четене или надалече – различни игри или пък се оплаква се от главоболие или уморени очи. По-голямата част от проблемите в тази възраст са свързани с рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм. Късогледството е чест проблем – затруднение да се виждат ясно отдалечени обекти. Далекогледството е много често срещано при деца, успешно се лекува и в по-късна възраст в повечето случаи не се носят очила. Нелекуваното далекогледство може да доведе до кривогледство и да се развие амблиопия /т.нар. мързеливо око/ и така да се стигне до намалено зрение на едното око за цял живот.
– А в училищна възраст….
– В училищна възраст 25% от децата или всеки четвърти ученик има проблеми със зрението. arhiv_008
Всички родители знаят, че трябва да се подготвят много неща преди първия учебен ден, за да са сигурни, че детето има всичко необходимо за успешна учебна година. Ключов момент за успеха в училище е доброто зрение. Често децата не осъзнават, че имат влошено зрение, защото мислят, че това е начина, по който виждат всички. Те се научават да компенсират техния очен проблем без да се замислят, а това неминуемо води не само до проблеми в училище, а и по-късно в живота. За съжаление, много ученици остават недиагностицирани и родителите смятат, че не добрия успех се дължи на лошо поведение или друга причина, а в същност става дума за проблеми със зрението. Има много сигнали за зрителни проблеми при децата в тази възраст. Например, често мигане, не използват компютъра, защото ги болят очите, получават по-лоши оценки от обикновено, оплакват се от главоболие, особено в челната област – това са взе симтоми. Възможно е да има късогледство, далекогледство или астигматизъм и да се налага изписването на очила. Уговорете преглед при очен специалист, ако е налице който и да е от тези симптоми. Лекарят ще ви посъветва и за правилен режим на зрителна работа.
– Да, но понякога родителите подценяват очната профилактика на децата си…
– Грижата за детското зрение е необходима за правилното развитие на детето. При периодичните очни прегледи може да се открие късогледство, далекогледство и/или астигматизъм, ще се прецени дали очите се развиват правилно или има мързеливо око, кривогледство или друго нарушение на т.нар.бинокулярно зрение, което няма да позволи обектите в пространството да бъдат правилно и нормално възприемани от мозъка. Ранното откриване на възможен очен проблем е съществено, за да са спокойни родителите, че детето се справя добре в училище, при спортуване и други дейности.
– Какво означава често срещания термин „мързеливо око“…
– Амблиопията, или както се нарича още „мързеливо око“, е замъглено или некачествено зрение на всички дистанции. Представлява намалено зрение на едното око без да има анатомично нарушение. Започва по време на детството и ако не се лекува правилно, остава намалено зрение на едното око за цял живот, което не може да се коригира с очила.
– И какви да симптомите?
– Тъй като е проблем на детската възраст, често е трудно да се открие без щателен преглед. Много често е свързана с кривогледство – тогава обикновено родителите веднага търсят лекарска помощ. Често ако се закрие едното око, детето започва да се дърпа и да плаче – това може да подскаже, че е закрито „доброто око“, т.е. това, с което детето вижда. При наличие на късогледство, далекогледство или кривогледство на едното око, за да се избегне двойното виждане, мозъка избира възприятие от по-добре виждащото око. Така другото, което е с намалено зрение изостава и се използва все по-малко. Мозъка получава неправилно изображение от поразеното око, той започва да подтиска това изображение и да елиминира едното око. Резултата е намалено зрение в различна степен. В болшинството от случаите при назначаване на правилна корекция с очила се постига нормално зрение на двете очи и проблема се преодолява. Понякога се налага да накараме мозъка да обърне внимание на мързеливото око и за да стимулираме зрението се налага да закрием здравото око. Поставянето на превръзка на по-добре виждащото око се прави по определена от очния специалист схема. Това може да продължи седмици или месеци, като се закрива окото за няколко часа на ден или за целия ден. Ако лечението на амблиопията не запоне навреме /колкото по-рано, по-добре/, след това не е възможно подобряване на зрението на мързеливото око. Критичният период за въздействие е 8 – 10 годишна възраст.
– Какви съвети може да дадете при изписване на очила на детето?
– Задължително преди училище трябва да се направи пълен очен преглед, за да има време да се изпише точна корекция ако се налага и за да сте спокойни, че детето правилно ще възприема материала в училище. В предучилищна и училищна възраст зрителната система на детето се развива заедно с цялото тяло и е възможно да има промени в изписаните очила. Така че спазвайте точно указанията на специалиста, на който сте се доверили. При избора на рамки за очилата – оставете детето само да ги избере, така ще е по-мотивирано да носи очилата. Важно е то да се хареса с тях. Обяснете му предимствата на очилата – че при игри ще вижда много по-добре, ще е по-силен играч, ще е по-добър в училище. Уверете се, че рамките на очилата са му удобни – никой няма да носи неудобни очила. Ако се налага закриване на едното око – превърнете това в игра, на пирати например.
4af027db0
– Д-р Узунова, Вие непрекъснато следите новостите в тази област. Споделете ни някои по-любопитни от тях.

– Последната новост при лечение на мързеливо око при деца са умните очила с електронен контрол на закриването. Това са очила както всички други с тази разлика, че те използват технология с течен кристал, която позволява по-ефикасно закриване. Вградената електроника постепенно увеличава времето за закриване, което улеснява привикването. Никой не може да види или да разбере, че окото е закрито – това позволява по-дълготрайно закриване, детето се чувства по-комфортно и по-лесно свиква с лечението. Очилата могат да се използват докато детето играе, учи, гледа телевизия. Могат да се използват с диоптрични стъкла, ако е необходимо.

Related posts

Leave a Comment