Пловдив иска 7 имота за изграждане на скоростна градска железница

vlak

Община Пловдив иска 7 имота с обща площ 20885,04 квадратни метра за изграждане на скоростна градска железница. Имотите са под управление на НКЖИ, но на сесията в петък Общинският съвет ще гласува решение за искане чрез областния управител до министъра на регионалното развитие и благоустройство за внасяне до МС за безвъзмездно прехвърляне на въпросните имоти в „Южен“.

Какна е обосновката?

Пловдив се очертава като един от големите източници на замърсяване на въздуха в Южна България. Причина за това е най-вече огромният брой коли, съсредоточени в града под тепетата. И още – трафикът е интензивен, а някой от традиционните трасета, които обслужват транспортната система на града, продължават да се товарят и да поемат значителна част от трафика, се казва в обосновката на предложението.

Проблемът с паркирането се изостря и задълбочава. При липса на алтернативи водачите паркират на пътната улична мрежа, което затруднява допълнително движението и намалява пропускателната способност на улиците.

Проблемът се задълбочава, докато в един момент не доведе до пълен колапс в движението, особено в централната градска част, където – освен всичко, преминават основните пътни трасета поради липсата на по-мощна превозна система, която да служи за разпределител.

Отделно околовръстната жп линия не е оптимизирана по отношения потока на пътниците, трасетата са остарели или недоизградени и в ремонт.

С оглед на всичко това е изследвана възможността за изграждане на скоростна градска железница, пише в обосновката на предложението.
Плюс в случая е, че има запазени стратегически трасета от жп мрежата в града. Те могат са влязат в експлоатация и да се използват за създаване на новата превозна система – бърз градски релсов транспорт S-бан, който да стане гръбнака на масовия обществен пътнически транспорт.

Това ще позволи на хората, живеещи извън пределите на града, да стигат за минути до централните части, да учат и работят в Пловдив. Реално налагането на този вид транспорт ще реши до голяма степен проблемите със задръстванията и трафика, а очакванията са и намаляване броя на катастрофите.

You may also like...

Add a Comment