Първият учебен ден с „Темпо Нюз“ и Tempo Stores

TempoНаближава първият учебен ден! Едно много вълнуващо за всички ученици, родители и учители събитие. С нови сили към науката Слънце.
Време е да започнем подготовката на децата за училище, а онлайн магазините Tempo Stores имат доста атрактивни предложения и за малките, и за големите, така че възползвайте се.  Предлагат се от 20 до 70 % намаления и можете да си закупите доста изгодни облекла. Можете да заявите комплект до избрана от Вас цена.
От онлайн магазините Tempo Stores са се погрижили да улеснят родителите и със списък от най-необходимите за ученика неща.
Разгледайте ги тук –>  bit.ly/2beQtU9
6061a8d1c7Ние от екипа на „Темпо Нюз“ пък Ви предлагаме едно четиво, от което родители и учители ще иат особено полза!
И така – иде първият учебен ден!
И вместо да изпадаме и ние в паника, по-добре да се стегнем и да не показваме притеснението и безпокойството си пред детето, а да сме спокойни и усмихнати.
Ето един казус: Остават броени дни до началото на учебната година, а детето ни ще бъде в първи клас.
Ние сме изпълнени със страх и съмнения: „Дали е тревожно ли детето?”, „Ще може ли да се пази самичко”, „Ще му липсваме ли”, „Дали не избързахме, че го пратихме на 6 години?”. От една страна си казваме – „Ех, защо пък да не си поседи у дома още една година, за да узрее повече”, но забравяме факта, че нашето съкровище винаги ще ни се струва мъничко и безпомощно и все още неподготвено за „страшния” и огромен свят.
Пък и като се замислим, не бяха ли ученическите ни години едни от най-щастливите в живота ни, не пазим ли прекрасни спомени от това време?
Така ще бъде и за нашето дете – в училище ще намери нови приятели, ще научи нови неща, макар че и тук веднага ще намерим за какво да се захванем – „Дали ще успее да се адаптира и да намери приятели?”.
Детето ни е пораснало на едно конкретно място с определени хора, които познава перфектно. То се чувства най-сигурно в своя дом и това не може да се оспори. Училището е друго нещо – непознато за детето място, което го изпълва със съмнения и въпроси. За детето тръгването на училище е наистина радикална промяна: то преминава от сигурността на дома към несигурността, която предизвиква у него, което и да е непознато място, а за капак на всичко ние трябва да го оставим там да се оправя самичко.
При всички деца е така – те се чувстват несигурни, когато пред тях се изправи нещо ново и непознато, затова и малко по-трудно свикват с големите промени. imagesПоговорете с детето, то трябва да бъде предварително подготвено за онова, което го очаква. И понеже на тази възраст децата все още нямат нашата ориентация във времето, е добре да установите ясен режим, с който детето ще свикне и няма да му бъде трудно.
Както и при малките деца, които, когато за първи път се разделят с мама, си мислят, че тя ги е изоставила, така и при по-големите също в този период се появява това чувство. Би било добре, ако има поне едно приятелче, например от детската градина, което да бъде в неговото училище, това много ще помогне на детето.

За да не бъде толкова стряскаща промяната за детето:
Добре е детето да опознае училището предварително. Когато отивате да го записвате там, го вземете с вас – доста стряскащо ще е, ако и изобщо не е влизало в сградата и тя му е напълно непозната. Попитайте коя ще бъде класната стая на детето ви и го заведете да я види.

Почти е сигурно, че на първия учебен ден ние ще се вълнуваме и притесняваме много повече от детето ни, но за нищо на света не трябва да показваме това пред него. Когато го оставяме в училище, ще ни се плаче, но това не бива да допускаме да се случи пред детето, представяте ли си какво ще си помисли то!

Възможно е да се появят някои проблеми при малчугана – може да се наруши спокойният сън, детето да няма апетит, да се появи агресивно поведение. Добре е да поддържаме връзка с учителката на детето ни и да поговорим с нея за проблемите, които са се появили, а тя от своя страна ще ни уведомява редовно за трудностите, с които се сблъсква детето. Ролята на учителката е много важна, ако вие сте тези, които помагате на детето да се чувсвта сигурно у дома, сред приятелите си и обкръжаващата си среда, тя е тази, която трябва да спомогне за доброто адаптиране на децата в училище.

Кои са факторите, които влияят на избора ни на училище?
Да изберем най-доброто за детето си при нас, родителите, винаги е водещо, а изборът на училище се оказва една трудна задача. Но, основоното, от което трябва да се водим, е училището да предлага достатъчно качествено образование, да притежава добра материална база, да предлага добри и квалифицирани учители. Все пак ще заведем детето си там да учи, да се развива и отделно ще получи едно по-различно възпитание, от това, което ние сме му дали до моента у дома.
Не на последно място, обаче, стои и проблемът с това къде се намира училището. Не е задължително да е близо до дома ви, по-скоро зависи кой ще прибира детето от училище и дали то ще може самичко да се прибира след известно време. Хубаво е да се поинтересувате, обаче, първо от наличните в района ви училища, да ги проучите и ако не изберете никое от тях, тогава да мислите за друг вариант. Ако пък сте решили детето ви да посещава частно училище, то тук нещата са малко по-улеснени, защото има специален транспорт, който разкарва малчуганите по домовете им.

You may also like...

Add a Comment