Драстични разминавания: Горивата пак поскъпват

imagesЛетният сезон e в разгара си, а цените на горивата продължават да вървят  нагоре. Това се случва всяка година независимо от цената на петрола.
Запазва се и очерталата се в последните няколко месеца тенденция най-скъпо да излиза зареждането на резервоара на шофьорите от Западна България – София и Ловеч.

Най-евтино е във Варна, като цената расте с отдалечаването от крайбрежието. Средната цена на литър от най-масовия бензин А95 вече е 2.02 лв.

Разликата в отделните части на страната обаче е много голяма и варира от 1.98 до 2.15 лв. за литър. Това показа справка за актуални цени на горивата fuelo.net.
Подобна е ситуацията и с А98, чиято цена  „играе“ от 1.99 до 2.35 лв. за литър.
И тук най-изгодно излиза пълненето на резервоара около Варна, Търговище и в Пловдив, а най-солено е зареждането в Пазарджик, Казанлък и Батак.

Разлики има и в цените на дизела –  той се продава между 1.96 и 2.02 лв. за литър. Най-евтино е в Сливен и Пловдив, най-скъпо в София и Сопот.

От началото на годината част от бензиностанциите задържаха цените си високи въпреки колебанията в цената на петрола. Неговата цена наред с курса на долара и индексите на международните пазари са основните фактори, които влияят на стойностите на горивата.

Нефтът достигна най-ниските си стойности – под 30 долара за барел (около 159 литра) в средата и края на февруари. Това би трябвало да се отрази на цените на горивата с разлика от един и половина до два месеца, но не се случи. Поскъпването на петрола с около 20% през април обаче вероятно е калкулирано в цените по бензиностанциите.

Драстичните разминавания в цените на бензина и на дизела варират от няколко стотинки до над 0.50 лв. за литър от месеци, при това често в обекти на една и съща верига.

В морската столица Варна например обяснението е в ценовата политика на бизнесмена Веселин Марешки, който обяви изключително ниски цени на горивата и привлече голяма част от клиентите на конкурентните петролни фирми. Самите те се видяха принудени също да намалят цените.

Related posts

Leave a Comment