По проект на „Инди Рома“: 70 млади роми стават строители и озеленители, 30 пък се връщат на училище

romi_proekt70 млади жени и мъже от малцинствен ромски произход и ще получат ново професионално обучение и работа в строителството и озеленяването, а други 30 ще бъдат върнати в образователната система. Целевите групи обхващат уязвими млади хора от различи етноси в общините Куклен, Перущица и „Марица“. Кампанията е на Социална фондация „Инди Рома 97“ по нейн спечелен проект „От неактивни млади хора на пазара на труда – до практическа професионална реализация“.
Програмата, по която ромите и други узявими групи ще бъдат интегрирани е за възраст от 15 до 29 години, като стойността й е близо 360 хил. лв. Той се изпълнява след сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, по приоритетна ос „Активни“.

В момента младите хора преминават обучение, което продължава около месец и половина. За този период те получават всеки делничен ден по 10 лв. стипендия и по 5 лв. за пътни разходи. След приключване на обучението трите общини ще сключат с тях 6-месечен трудов договор с осигурена минимална работна заплата.

Засега има записани общо 60 души за двете професии и 22-ма с готовност за продължаване на образованието. Фондацията и общините търсят още 18 човека.

13662441_10205078899770981_1660736127_oСтатистиката сочи, че след приключване на подобни проекти, между 50 и 60% от ромите искат да продължат да бъдат включвани в подобни програми, като едва около 15% от тях успяват да си намерят работа със сключен трудов договор. Останалите между 40 и 50% се отказват.

В рамките на програмата се предвиждат 200 учебни часа по строителство или озеленяване, информира председателят на УС на неправителствената организация Албена Костадинова.

„Радват се като деца, когато видят резултатите от труда си. Жените още от 8:30 часа сутринта са в парка в Куклен, където копаят рози и поливат. Мъжете пък се учат да поставят изолация, външна мазилка, както и да облицоват стълби. Имат си обучители, които са много доволни от работата им“, каза Костадинова.

Неактивните младежи от общините Куклен, Перущица и Марица ще получават стипендия от 10 лв. за 6 учебни часа, както и 5 лв. за транспортни разходи.

Засега има записани общо 60 души за двете професии, както и 22-ма, които искат да продължат образованието си. Фондацията и общините търсят още 18 човека, за да запълнят бройката.

По думите на главния експерт в община Марица Станислав Стайков след приключване на подобни проекти, между 50 и 60% от ромите искат да продължат да бъдат включвани в други програми, като едва около 15% от тях успяват да си намерят работа със сключен трудов договор. Това е така, защото много работодатели не искат да наемат хора от малцинствата.

„Ще дойде ден обаче, когато бизнесът ще усети липсата на квалифицирани кадри на места, където условията на труда са тежки и няма да има дискриминация на етнически принцип.“, смята Албена Костадинова.

Тя сподели, че фирма, която се занимава със строителни дейности, вече е заявила намерение да наеме девет човека след като завършат курса по проекта.

„90% от ромите, които завършват висше образование заминават в чужбина“, каза още Костадинова. По думите й в ромския етнос напоследък се забелязва напредък по отношение на нуждата от образование и квалификация.

You may also like...

Add a Comment