Островитяните от Брюксел – коментар на Красимир ДИМОВСКИ, „Марица“

Krasi DimovskiМного въпроси се изсипаха след Брекзит, но един от тях е особено любопитен. Кой се оказа най-изненадан от резултатите на референдума? Най-изненадани се оказаха човеците от Острова. Нямам предвид онзи остров с поданиците на Кралицата. А онзи насред Брюксел, където едни угрижени чичковци и лели коват съдбините на континента.

С невидимите чиновнически ръкавели и с отдавна видимата тотална липса на каквато и да е връзка с действителността. Всеки хомо сапиенс, който е доплавал до бреговете му, се е превърнал в хомо бюрократикос, пропит с хомо елегантност. Те създадоха свой новоезик, коректен, префинен, приспивен, мултикултурен и мултипразен.

Идеалният чиновник на Европейския съюз, който може да се родее само с предишния идеален чиновник на Съветския съюз, мир на праха му.

И като нищонеказване, и като приемане на желаното за действително – братство, равенство, прогнил капитализъм, европейското семейство, щастливият европеец, щастливата кокошка и прочие, гарнирано с образа на врага – Рейгън, Путин и международното положение.

Чиновникът няма идеология, пол, мечти,стил, талант, идея. Няма тоталитарен и демократичен чиновник. Това е порода, надмогнала и еволюцията, и революциите, непроменима исторически. Казано е, че всички се боят от времето, а времето се бои от пирамидите. И от чиновника, бих добавил.

Е, как тогава този константен елемент ще работи за промяната? Как точно брюкселските островитяни ще бъдат архитектите на единението на обременените с историческа островност европейски народи в съюз, федерация, свръхдържава.

Няма как, освен да забранят краставици под 14 санта. И да продължат в тоя дух, докато бръкнат и в гащите на средния европеец.

Който тогава със сигурност ще каже на Бюрократите – Бекзит.

You may also like...

Add a Comment