Кой прогони ФК Ботев от Пловдив – коментар на Руси ЧЕРНЕВ, „Марица“

640_922b904826b032c2b8c4581790ffef5bПредлагаме Ви коментара на журналиста Руси ЧЕРНЕВ, направен за всекидневника „Марица“, в който се казват много истини. Поздравления за коментара на колегата!

 

Когато политиците се готвеха за кметските избори миналата есен, много се говореше за бъдещето на стадион „Пловдив“ и спортните бази под тепетата. После дискусията затихна, а последващите действия потвърдиха тенденцията от последните 27 години, в които успяхме да превърнем златния някога пловдивски спорт в доведено дете на местната власт.
Политиците си подхвърлят проблема с базите като горещ картоф, макар много да обичат да се снимат с някой последен мохикан, окичил се с медал на някой голям европейски или световен форум.

Говорилнята отвори отново, когато президентът на Локото Христо Крушарски поиска общината да му дари комплекса на Лаута заедно с още близо 100 декара общинска земя срещу ангажимента да построи тренировъчна база на черно-белите и да оправи клубния стадион.
Разбра се, че тази работа няма да стане, защото е неизгодна за градската власт. Тази седмица обаче проблемът със спортните съоръжения под тепетата пак е актуален около решението на футболния съюз, което гласи, че базата на ФК Ботев в Коматево не става за мачове от „А“ група. В резултат жълто-черните се изнасят от Пловдив и ще играят домакинските си мачове в Стара Загора.
Решението е абсурдно, изцяло в тона на случващото се в българския футбол и политиката на местната власт по отношение на спортните бази в Пловдив.

Вестник „Марица“ отдавна удари камбаната, че е срамно градът, който още се кичи с титлата „Спортна столица на България“, да няма нито един стадион за пред света. И предложи свое решение на въпроса – реновиране на стадион „Пловдив“. И то, за зла участ, май ще се окаже единственото възможно.

По време на предишния дебат, воден шумно и напълно неконструктивно, чухме какви ли не аргументи срещу тази идея. Едни предлагаха стадионът да се ремонтира с 20 млн. лв. от държавния бюджет, който Бойко Борисов ни обещал като целева помощ за съоръжението.
Други контрираха, че дори да се реновира по стария проект, стадионът не е перспективен, защото не отговарял на изискванията да посрещне финал в Шампионската лига, и за цялостно преустройство трябва ни повече, ни по-малко от 185 млн. Днес се оказа, че не само за европейските турнири, ами и за измислената родна „А“ група нямаме стадион, ако не броим онзи в парк „Лаута“, който също е лицензиран с половин дузина компромиси и не се знае на какъв принцип се стопанисва от ПФК Локомотив 1926 АД.

Ножът вече е опрял до кокала и – ще не ще – градската власт ще трябва да вземе някакво решение как да действа занапред по отношение на спортните бази. Ясно е, че засега тя не намира общ език с Крушарски за „Лаута“.
По отношение на „Христо Ботев“ общината също ще трябва да хвърля боб, за да разбере ще има ли там стадион до 2018-а (крайният срок, в който концесионерът трябва да изпълни инвестиционната си програма), или градът ще се сдобие с още един паметник на глупостта. Така остава едно-единствено решение – възстановяването на стадион „Пловдив“ наистина да се превърне в кауза на всички, независимо в коя политическа сила, агитка или лайкучка членуват.

Дискусията за бъдещето на стадиона се води години наред на различни фронтове – едни инженери и архитекти твърдят, че конструкцията е здрава и трябва само да се укрепи. Опонентите им не са съгласни.
Според тях съоръжението е компрометирано и трябва да се бутне. Разни хора, разни мнения и намерения. За да не станем за смях на онези, които ще живеят в този град след нас, е време за наистина сериозно обществено обсъждане на проблема. Нека всички си кажат думата, но накрая някой да поеме отговорността и да намери решение.

Ние, от вестник „Марица“, ще поставим началото на обсъждането с едно съвсем реалистично за изпълнение предложение. То е концептуално и има отношение към последните събития с ФК Ботев. Ясно е, че днес двата градски гранда не са добре с парите и няма изгледи това положение скоро да се промени.
В тази връзка няма как закъсали дружества да са добри стопани на собствените си бази. В Европа има редица добри примери как непримирими на футболния терен градски опоненти делят един стадион. Милан и Интер например, при които враждата граничи с войнстваща омраза, десетилетия наред играят на „Сан Сиро“ /или „Джузепе Меаца“/. Същото може да се случи и в Пловдив, поне до момента, в който Локото и Ботев не цъфнат с парите. А стадион „Пловдив“ е идеалното място за това. Той е без конкуренция у нас като разположение, инфраструктура и достъп. Освен това, ако припознаят въпросния стадион като свой, феновете на двата клуба вероятно няма да си позволят да го трошат, както редовно се случва сега с гостуващите агитки в градското дерби.

Наясно сме, че феновете са ревниви и трудно ще преглътнат раздялата със сегашните си бази. В живота и бизнеса обаче е така – ако не можеш да се грижиш като добър стопанин за нещо, винаги идва време да го загубиш. При положение че общината е реален собственик на стадионите „Христо Ботев“, „Локомотив“, „Тодор Диев“ и „Марица“ /каквито и временни взаимоотношения да има със стопаните им/, тя спокойно може да се раздели с тях. Инвеститори за апетитните парцели на няколко километра от центъра на града вероятно ще се намерят.
Продажбата на общинска собственост обикновено е лоша дума и често намирисва на далавера. Така е обаче само при нас. Ако въпросните сделки се реализират ефективно и по закона, общината ще може да събере достатъчно средства, за да върне сама към живот стадион „Пловдив“, без да ни се налага да чакаме благоволението на премиера. При точни сметки и добри изпълнители ще останат пари даже за изграждането на нови тренировъчни бази на градските клубове.

Това вероятно не е най-доброто и далновидно решение, но друго засега май няма. Ние само разсъждаваме по въпроса, а нека пловдивчани да решат.

Б.р. Коментара на журналиста Руси ЧЕРНЕВ е направен за всекидневника „Марица“ и публикуван първо в тази медия. 

You may also like...

Add a Comment