С 11 гола японци и датчани направиха за смях и срам националите!  Или какво значи националната фланелка – коментар на Митя ИВАНОВ

mitya

Унизително! Срам! Голям срам за БГ футбола! Япония и Дания направиха за смях и срам така наречените „футболни национали” на България на международния турнир „Кирин къп”.
Първо със 7:2 самураите ни отнесоха като куцо пиле домати, както казва народният фолклор, а после датчаните ни довършиха, като ни набутаха цели 4 безотказни гола. Нека сега да видим дали ще има оставки, както го правят в нормалните футболни страни. Трябва да има! Защото рибата се вмирисва първо откъм главата, нали?
Да ти вкарат цели 11 гола в 2 поредни мача и да те направят за резил пред целия свят значат няколко важни неща.  Или че си безумно слаб футболист, не ставаш за тази работа и е 100 пъти по-добре да се хванеш да си изкарваш хляба като чукаш кюнци на частно или пък като пренасяш  тухли четворки на някой строеж. Сто пъти ще е по-добре, вместо да срамиш българския герб, който носиш  на гърдите си.
Ясно е, че толкова си могат, но е ясно и друго. Нека си го кажем направо – поне половината от тези наши национали не стават дори за треторазредни отбори, пък камо ли за държавния ни тим. Тогава къде са тръгнали чак в Япония, та да се изагат. Да играят с отбори от нашата черга като Малта, Андора, Лихтенщайн, Косово или Сан Марино.
Този резил в Япония обаче означава, приятели, и нещо друго! Половината от тези момченца, които явно някой псевдоспециалист ги е набедил, че са национали, със сигурност не осъзнават, че носят националната фланелка.
Та не ви ли си струваше, че избраниците на селекционера Ивайло Петев, играли в тези два злополучни конфузни мача, сякаш се виждаха за първи път живота си.
Приличаха на някаква веселяшка ваканционна трупа, събрана от кол и въже, но не и на национален отбор. Защото  тези, които разбира поне мъничко от футбол, сигурно е видял как в двата мача не нашите „лъвове“, а японците и датчаните играха всеотдайно като истински лъвове. Те се бореха докрай за всяка топка, сякаш от това им зависеше живота. Нашите пък приличаха на засукани ощипани моми пред Народното събрание – толкова неорентирани и натруфени изглеждаха псевдонационалите ни.
Сега нека им припомним: Момчета, да носиш националната фланелка е отговорност, въпрос на чест за всеки и дори задължение, ако щете… И не може така да я разхождате и срамите! А и няма кой да ви търпи глезотиите и нехайството…
Да, но Ивайло Петев, ще каже някой, пускал видите ли, експериментален състав… За да оглежда някои млади момчета и да ги обиграва. Още по-зле… Ами да си ги вземе Петев у тях тези момчета, там да си ги оглежда колкото си иска. Защото националният отбор на България не е училище за начинаещи или за експериментатори. Недопустимо е да ги водиш чак до Япония, за да ги изпробваш колко струват, а те да излагат България като кифладжии.   Така не се прави!
Като бивш футболист моите треньори в „Марица”, а после и в „Ботев” винаги са ме учили, че трябва да си всеотдаен в играта и винаги да се бориш докрай. И ако трябва ще изореш терена, но ще се  представиш достойно. Като мъж. Дори и за паднеш, да го направиш с гордо вдигната глава. Това обаче никой не го видя при нашите национали. Не може така, момчета!
И сега след тези две загуби къде се покри Боби Михайлов? И дали ще има смелостта да излезе пред изстрадалия български запалянко и да поеме поне веднъж и той отговорност. Да каже: Така и така, а аз имам вина за този грандиозен провал на националите от години насам! Поемам отговорност! Как мислите – ще го направи ли?
Ами аз мисля, че няма да го направи! Няма да излезе пред хората, бъдете сигурно в това! Защото той е над нещата!
И защото ако излезе пред хората и още повече пред медиите, Михайлов трябва да обясни какво точно прави там, в БФС? Защото на много не им е много ясно!
А за провалите на националния отбор вина има не само треньора, а президентът на БФС!
Както и да е – това си е за сметка на Михайлов. Дано някой от неговия иначе голям екип поне му подскаже, че колкото повече мълчи, толкова повече облаците над главата му ще стават все по-големи! Ако той не го е осъзнал и няма кой да му го каже – ето ние му го казваме!
Айде, добре – и като го няма Боби Михайлов, къде е Изпълкомът на БФС?  Сигурно много е зает с новата формула на иначе безинтересното и безумно БГ първенство, от което все по-малко хора у нас се интересуват. Изпълкомът да си заседава, пак нека националите на България да берат срам по световните футболни терени! Дано им светне малко…
Това са истини, от които боли… Колкото и да е търпелив човек, не случайно бившият селекционер на националния отбор и родна футболна легенда  Христо  Бонев – Зума също избухна и остро насмете националите след кошмарното и унизително 2:7 от Япония.
„Това е срамота! Не мога да повярвам, че японците ни набутаха цели 7 гола, а датчаните – 4. Головете, които ни вкараха, бяха ужасяващи. Който и да е футболист няма право да облече екипа на националния отбор и да загуби със 7 гола. Бил съм на турне в Япония с националния отбор и вкарах 4 гола. Тогава където минехме , ни се покланяха.  Сега сигурно ние сме им се кланяли“, разочарован бе големият Зума.
Президентът на „Славия” Венцеслав Стефанов пък остро нападна селекционера Ивайло Петев: „От доста време говоря, че Петев няма място в българския футбол. Киро Домусчиев го изгони, в Кипър също го разкриха, а ние го взехме да оправя България. Това няма как да се случи. Този Петев кой беше?  Добре, че Япония се смили над нас и не ни би с двуцифрен резултат. Представяте ли си какво щеше да се случи, ако бяха го сторили? Щяха да си кажат: „Какви са тези куци коне? Защо сме ги поканили“, възмутен бе Венци Стефанов.
Ако не в този коментара, вслушайте се поне в думите на Зума и Венци Стефанов, приятели!
Има много истини в тях! Защото Зума е велик футболист и доказан треньор, а Венци – доказан футболен шеф.
И защото и двамата не са се излагали така, както веселяшка ваканционна трупа на Ивайло Петев, наречена незнайно защо национален отбор!

You may also like...

Add a Comment