Увеличават се жертвите на домашно насилие, 336 жалби само за миналата година

img_20160224_103017
Тревожната тенденция за ежегодно рязко увеличавне на жертвите на домашно насилие се отбелязвна напоследък. 336 жалби са подедени само за миналата година, като стряскащятя статистика сочи, че през 2009 година тези случаи са били 231, а само за миналата 2015 година, регистрираните вече са един път и половина пъти повече.
Това стана ясно по време на втората конференция на тема „Заедно в служба на обществото-помощ за ромските жени срещу домашното насилие“, която се проведе в Дома на културата „Борис Христов“, съобщиха от Областна асминистрация Пловдив – партньор на проекта.
Събитието откри ръководителят на проекта Албена Костадинова, която разказа различни случаи на домашно насилие сред ромите и проблемите на жените от етноса, свързани с тяхното огласяване.
Инспектор Матей Матов от ОД на МВР-Пловдив запозна участниците с полицейските практики в борбата срещу домашното насилие и подчерта, че то може да бъде не само физическо, но също така икономическо, емоционално и психическо. Той сподели тревожната тенденция, че броят на жертвите ежегодно да се увеличава. Статистиката сочи, че през 2009 година тези случаи са били 231, а само за миналата 2015 година, регистрираните вече са достигнали 336.
Татяна Маслинкова, съдия в Районен съд – Пловдив, разясни юридическия механизъм за завеждане на дела при домашно насилие, и подчерта, че производството в тези случаи е опростено, по-бързо и без държавни такси.
В рамките на последвалата дискусия се очертаха и основните проблеми, с които се сблъскват, както жертвите на насилие, така и институциите, които са ангажирани с тях. На първо място, според Албена Костадинова, това е страха и срама при жените да признаят, че са малтретирани. Друг проблем е, че при психическо, емоционално и икономическо насилие, повечето адвокати отказват да се ангажират, тъй като няма видими физически следи от посегателство, а другото е трудно доказуемо. Това често създава усещане за безнаказаност в насилниците и загуба на доверие в съдебната система от страна на жертвите. Естественият резултат в повечето от тези случаи е, чесе превръщат в рецидив. Не са редки случаите, когато съдебните и разследващи органи, се сблъскват с некомпетентно подготвени доклади от социалните служби, което води до прекратяване на следствие или заведено съдебно дело още в самото начало.
В края на срещата, участниците се обединиха около идеята, че трябва да има по-добра комуникация между институциите. Те бяха единодушни, чекризисните центрове за малтретирани жени и деца са малко.
Според Съвета на Европа, на 10 000 жители трябва да има 1 кризисен център. В България те са около 20, вместо 700.

Related posts

Leave a Comment