КТ „Подкрепа“: Над 15 000 души от МВР ще напуснат

178863
Кабинетът намалява заплатите в сектор „Сигурност“, а от своя страна секторът очаква оставки на около 15 000 служители в МВР, готви и големи протести, съобщиха експерти на КТ „Подкрепа“, цитирани от БГНЕС.
Намаляването на заплатите е заложено в проекта за държавен бюджет за 2016 г., приет от Министерския съвет и внесен в парламента.

Предвиждат се и протести, които не са организирани от синдикатите на МВР, а са самоорганизирани от служителите. Най-вероятно те ще преминат под формата на образуване на задръствания, но чрез законови форми.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че притесненията са много сериозни заради това, че сектор сигурност може да се срине до такава степен, че държавата да остане безпомощна във вътрешен и международен план, предвид ситуацията, в която живеем.

Не е решение това, че много хора в сектора ще напуснат, смята той. Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР обясни, че със закона за държавния бюджет Министерски съвет внасят изменения в 7 закона, отнасящи се за сектор сигурност и отбрана. Обезщетенията при напускане, вместо една брутна заплата за всяка една прослужена година става половин брутна заплата.

Премахва се допълнителното възнаграждение за стаж, разясни Попов. Той предположи и то „оптимистично“, че около 15 000 души от състава на МВР ще си тръгнат. „В по-голямата си част това ще са служителите на терен. Ще се наложи сигурно да бъдат закрити и РПУ-та. Ще напускат и вече напускат и служители, които не са пред пенсия. Няма областна дирекция на МВР, където да не са започнали да напускат служители.

Ако това предложение мине в парламента ще може да се види какво е без полиция. Ще има протести и много скоро“, заяви Валентин Попов. Според него има риск нещата да излязат извън контрол.

„Ако министър Горанов е мислил, че това голямо министерство може да се реформира за половин година, значи е голям оптимист. Ако реформата в МВР започне сега, ще се очаква да приключи до 2020 г., но по този въпрос не се прави нищо“, каза още Валентин Попов.

Related posts

Leave a Comment